Bora YEŞİLTEPE

Üretim, Arge, Yatırım ve Geliştirme Direktörü
DURUKAN ŞEKERLEME SAN. VE TİC. A.Ş.

YALIN DÖNÜŞÜM’DE ORTA KADEME DİRENCİ VE İKNA

Yalın Dönüşüm’ün ilk yıllarında sıçramalı iyileştirmeler ve motive edici sonuçlar görmek mümkündür. Etkili sonuçların bir kısmı, ön saf çalışanlarının iyileştirme çalışmalarına katılması ile sağlanırken; geri kalanı da yeni bir şeyler yapmanın motivasyonu ile yürür. Ancak zaman ilerledikçe ve dönüşüm, üretim dışına doğru yayılmaya başladıkça ekipleri hizalamak ve Yalın Dönüşüm’ün çıkarları diğer departmanların beklentilerini örtüştürmek zorlaşmaya başlar. Bu zorluğun ve zaman zaman direnişin en fazla hissedildiği yer, birçok işletmede olduğu gibi orta kademe yönetimlerdir.

Durukan Şekerleme, dönüşümünün ilk yılında elde ettiği kazanımları sürdürmenin yanında, dönüşümünün üçüncü yılını tamamlarken, departmanlar arası hizalanmayı mümkün kılmanın yollarını arıyor. Bu bağlamda her hafta yapılan değerlendirme toplantılarında çevik yöntemlerle aksiyon takibini sağlamaya çalışıyor.

Orta kademe direncini ortadan kaldırmak için geliştirdiği yöntemlerle Yalın Dönüşüm’de alışkanlıkları güçlendirmenin yollarını arayan Durukan Şekerleme, orta kademeyi iknada ve aksiyon takibinde görsel yönetimin gücünü, Blitz Kaizen çalışmaları ile dönüşümü tetiklemede odaklanmanın önemini ve 3 yıllık dönüşüm sürecinde yaşadığı yol kazalarından edindiği tecrübeleri aktaracak.

1978 yılında Ankara, Çankaya’da doğmuştur. Orta eğitimini Atatürk Anadolu Lisesi’nde 1996 yılında tamamlamıştır. Lisans eğitimlerini Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği ve Biyoloji Bölümlerinde 2001 yılında tamamlamıştır. 2006 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Biyoteknoloji Bölümünde Yüksek Lisansını tamamlamış, Glukoz ve Fruktoz Üretim Teknolojileri konusunda tez çalışması yapmıştır.

Cargill Türkiye bünyesinde, Glukoz ve Fruktoz’un üretim süreçlerinde, Proses Geliştirme Mühendisi olarak 2005 yılında çalışmaya başlamıştır. Aynı şirket bünyesinde Polonya, Hollanda, Almanya, İtalya ve Mısır ülkelerindeki Cargill fabrikalarında hat devreye almaları, üretim süreç geliştirmeleri ve ülkede bulunan başka fabrikaların satın alınması süreçlerinde çalışmıştır. 2009 yılında, Türkiye’deki en çok bilinen şekerleme markalarından birisi olan Rocco ürünlerinin üreticisi ve aynı zamanda kendi ürünlerini tüm kıtalarda 60 ülkeye satmakta olan Durukan Şekerleme Fabrikasında Üretim Müdürü olarak çalışmaya başlamıştır.

2013 yılında İşletme Yüksek Lisans çalışmalarını Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde tamamlamıştır.

2015 yılında, şirketin tüm Teknik Operasyonlarından Sorumlu Operasyon Direktörü olmuştur. 2017 yılında şirket, Ankara’daki ilk gıda endüstrisi Ar-Ge Merkezi olduktan sonra, Ar-Ge alanına tekrar yoğunlaşmıştır.

Durukan Şekerleme bünyesinde 2017 yılından beri 6 Devlet Destekli Yurtiçi Proje, 2 Avrupa Birliği Projesi yürütülmekte olup, 3 uluslararası yayın çıkartılmıştır.

Dikkat

Bu Oturum İngilizcedir. Öğleden sonra bu oturum devam etmektedir. Başka oturum seçemezsiniz. Devam etmek istiyor musunuz?


Dikkat

Bu Oturum Tamamen Dolmuştur.