" />
Gelecek için Mücadele; Japonya ve Toyota
Toshio Horikiri, Toyota ve farklı ülkelerde sürdürdüğü danışmanlık tecrübeleri ışığında gelecekte öngördüğü zorlukları ve mücadeleleri hem Japonya hem de Toyota perspektifinden anlatacak. Gelecekte Dünya’yı nasıl bir ortam beklemekte; nüfus, ekonomi, teknoloji ve talebin geleceği nasıl olacak? Horikiri tahminlerini, Japonya ve Toyota’nın gelecek stratejilerini katılımcılar ile paylaşacak.
Endüstri Düzeylerinin Mevcut Hali ve Yükselişi
Uzun yıllardır Çin, Kore, Rusya ve Amerika gibi ülkelerde TPS danışmanlığı vermekte olan Horikiri dünya ekonomisine önemli etkileri olan bu ülkelerin endüstrilerinin yükselmesine tanıklık etti. Bu sunumunda Horikiri bu ülkelerdeki mevcut durum ve yükselişlerini özellikle Çin ve Rusya’dan TPS örnekleri ile birlikte aktaracak.
Kyusyu Üniversitesi Havacılık Mühendisliği Bölümü’nde lisansını tamamlayan Horikiri, 1966–2002 yılları arasında çalıştığı Toyota Motor Corporation’da göreve İmalat Mühendisliği Bölümü Gövde Mühendisliği Departmanında Yardımcı Yönetici olarak başladı.
1979’dan itibaren Motomachi fabrikasında Denizaşırı Üretim ve Mühendislik Bölümü’ndeki Yöneticilik görevinde denizaşırı tesislerde üretin sürecini tasarlama ve geliştirme, Güneydoğu Asya, Avustralya, Yeni Zelanda, Güney Afrika, Portekiz ve Çin’deki yolcu taşıtı üretimi yapan JV tesislerinin taşıt gövde montajı, kaynak, boyama ve genel montaj alanlarında TPS (süreç geliştirme) uygulamalarından sorumlu oldu.
1987’de Kuozui Motor Ltd., Tayvan’da Mühendislik ve Üretim Departmanı Genel Müdürü olarak üretim ve parça geliştirme takımlarına liderlik etme, VA/VE ile yerelleşmeyi geliştirme ve parçaların maliyetini düşürme ve TPS, üretim hazırlama ve üretim kontrolü entegrasyonu konularında görev aldı.
1994-2000 yılları arasında Çin Proje Bölümü ve Denizaşırı Üretim Planlama Bölümü’nde Şef Mühendis oldu. Hedeflenen sürede etkili ve düzgün bir lansman sağlamak amacıyla Çin’de yeni bir tesisin üretim planlamasına ve geliştirilmesine liderlik etti. Değer Analizi/Değer Mühendisliği (VA/VE) kullanarak yerlileştirme artırmak ve parça maliyetlerini düşürmek için yerel takımlarla ve tedarikçilerle çalıştı.
Sonraki iki yıl boyunca Şef Mühendis olarak Motomachi Tesisi, Denizaşırı Üretim Desteği Bölümünde Güneydoğu Asya, Avustralya ve Hindistan’daki denizaşırı Toyota tesislerine TPS yönergesi/eğitimi sağlama ve uygulamaya geçirme konusunda hizmet veren Horikiri 2002’de Toyota’daki görevini tamamladı.
Horikiri 2002 yılından bu yana Kurucusu olduğu Toyota Engineering Corporation’da (TEC) aşağıdaki alanlarda bilgi ve tecrübesini paylaşmaktadır.
Horikiri TEC’in yanı sıra 2008 yılında bu yana iki farklı kurumda da çalışmalarını devam ettirmektedir. Toyota Management Institute (CEO) şirkete etkili ve yenilikçi yönetimde yardımcı olmak adına Toyota Tarzı Yönetim Sistemi (TMS) üzerine eğitim sağlama, tüm şirket genelinde başarılı yeni ürün tasarımı, kalite geliştirmeleri ve etkili maliyet düşüşünü sağlamak amacıyla tasarım, ürün geliştirme, üretim, satış ve pazarlama departmanlarının entegrasyonunu destekleme faaliyetleri göstermektedir.
TMS & TPS Certificate Institution (Şef Direktör) ise üretim ve üretim dışı alanlarda operasyon mükemmelliğine destek olma, saha operatöründen yönetim seviyesine TMS & TPS uygulamaları için eğitim ve koçluk, denetimi ve şirketin TMS & TPS yeteneğini değerlendirme alanında hizmet vermektedir.
Kayıp – Maliyet Matrisi Uygulamaları ve Kazanımları
Yalın Dönüşüm çalışmalarında Kaizen kazanımlarının başarılını ölçmek; hangi Kaizen çalışmalarına odaklanılması gerektiğini tespit etmek kadar zordur. ‘Tespit edilen Kaizen çalışması, gerçekten iş sonuçlarında etkili olduğu için mi; yoksa sadece göze battığı için mi başlatılmıştır?’ sorusu, çoğu zaman cevapsız kalmakta ve genellikle Yalın Dönüşüm’de doğru kayıplara odaklanan Kaizen çalışmaları yerine; kısa vadede hızlı sonuç elde edilen ve yönetimin dikkatini celbeden Kaizen’lere odaklanılmaktadır. Yalın Maliyet Muhasebesinin henüz uygulanmadığı Yalın Dönüşümlerde, kayıpların doğru şekilde sınıflandırılarak maliyetlendirilmesi ve kaizen önceliklendirmesinin yapılması için TPM’de kullanılan Kayıp-Maliyet matrisi çalışmaları oldukça etkili olmaktadır.
Bu kapsamda Torku Atıştırmalık fabrikalarından (Gofret, Bisküvi, Şekerleme, Çikolata) Bisküvi fabrikasında Kayıp-Maliyet çalışmaları pilot olarak başlatılmış; kayıplar işletme ihtiyaçlarına göre özel olarak sınıflandırılarak maliyetlendirilmiş ve çalışma sonunda işletmeye özel kayıpları her bir tesise ve kayıp türüne özel olarak sınıflandıran bir matris oluşturulmuştur. Bu matris ile önceliklendirilmiş Kaizen çalışmaları sayesinde hem hedef odaklı hem de yönetim ve mali beklentilere uygun şekilde bir iyileştirme faaliyetlerini yönlendirmek mümkün olmuştur. Her Kaizen çalışmasının mali kazanımı Kayıp Maliyet matrisine işlenmiş; kayıpların rakamsal olarak ifade edilmesi ve maliyete olan katkılarının şeffaflaştırılması sağlanmıştır.
1984 yılı Kütahya doğumlu olan Abdullah Taha Öçer evli ve bir erkek çocuk babasıdır. Yüksek öğrenimini Ortadoğu Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nde tamamladı. Sakarya Üniversitesi Endüstri Mühendisliği’nde Yüksek Lisans yaptı. İş yaşamına üniversite yıllarında Troyka adlı proje danışmanlık firmasında devlet kurumları ve bazı özel kuruluşlara Tübitak projeleri yazmakla başladı. Üniversite öğreniminin ardından vatani görevi askerliğini asteğmen olarak İzmir Karabelen Hava Radar Mevzi Komutanlığında Gıda Kontrol Subayı olarak yaptı.
Askerlik sonrası iş yaşantısına Yıldız Holding Ülker’in Karaman’daki bisküvi, gofret, çikolata ve kek üretim tesisini içine alan 4 fabrikasının Müdür Asistanı olarak başladı. Bir yıllık asistanlık tecrübesi ardından 5 tesisi içine alan Bisküvi-1 Fabrikasının Üretim Şefliği görevine getirildi. Fabrikada gerçekleştirilen iyileştirmeler ve verimlilik artışları ile birlikte yaklaşık 1,5 yıl sonra bu fabrikanın Üretim Müdürü vekilliğine atandı. Bir yıl Bisküvi-1 Fabrikası Üretim Müdür Vekilliği yaptıktan sonra Ülker Biskot’un en büyük fabrikası olan 7 bisküvi, 10 gofret üretim tesisini içeren Bisküvi-2 Fabrikası Üretim Müdürlüğüne asaleten atandı. Böylece Ülker Biskot tarihinin en hızlı ve en genç müdür olan personeli olma unvanını ele geçirdi. Yaklaşık 1,5 yıl boyunca yaptığı bu görev sırasında fabrikadaki üretim organizasyonunun yanı sıra, bakım onarım ve iç lojistik birimlerinin de sorumluluğu kendisine verildi.
2012 yılında Konya Şeker Sanayi ve Ticaret A.Ş’nin yeni kurulmakta olan Çikolata ve Şekerli Mamuller, Bisküvi-Gofret ve Kek çeşitlerinin üretiminin yapılacağı Atıştırmalık Üretim Biriminin Unlu Mamuller (Bisküvi-Gofret-Kek) Üretimi Müdürü olarak göreve başladı. Fabrikanın şantiye aşamasında görev aldı, bisküvi, gofret ve kek tesislerin tamamının kurulumu ve devreye alma çalışmalarına liderlik etti. Sağlıklı ve doğal gıda üretimi hususunda tüketiciler tarafından oldukça teveccüh gören mısır şurubu yerine doğal pancar şekerinden üretilen Torku markalı bisküvi, gofret ve kek çeşitlerinin Ar-Ge ve Ür-Ge süreçlerinde görev aldı. Torku markası ve ürünlerinin tüketici nezdinde artan taleplerini karşılamak üzere yapılan hat/ekipman yatırımlarını Proje Müdürlüğüne geçerek üstlendi. Yaklaşık 40 milyon Euro maliyeti olan yeni hatların fizibilite ve satınalma, kurulum ve devreye alma sürecine liderlik etti. Yatırımların tamamlanmasının ardından halen devam etmekte olduğu Bisküvi Üretim Müdürlüğü görevine getirildi.
İyi derecede İngilizce bilen ve son bir yılda fabrikada gerçekleşen yalın dönüşüme öncülük eden Abdullah Taha Öçer kendini ve ekibini yalın felsefe ve TPM konularında geliştirmek istemektedir.
Fikrin Teknolojiye, Teknolojinin İşe, İşin Başarı Hikayesine Dönüşme Serüveni: DÜŞÜNDÜM. TASARLADIM. YAPTIM.
1992 yılında Kara Harp Okulu İnşaat Mühendisliği Bölümünden mezun oldu, Dokuz Eylül Üniversitesi ve ODTÜ’de Endüstri Mühendisliği alanlarında yüksek lisans ve doktora çalışmaları yaptı. 15 yıl boyunca aktif öğretim üyesi olarak çalıştı.
Bir parçası olduğu Kalite Derneği ile Türkiye’de Toplam Kalite Yönetiminin yaygınlaştırılmasına öncülük etti, 13 yıl boyunca KALDER’in Ulusal Kalite Ödülü ve Avrupa’nın EFQM Kalite ödülü süreçlerinde değerlendiricilik yaptı. Önde gelen birçok şirket ve kuruma yatırım ve proje yönetim danışmanlığı, aile şirketlerinin yeniden yapılandırılması danışmanlıkları yaptı, yatırım fizibiliteleri hazırladı.
İngiltere’deki Proje Yönetim Şirketi TTT Global ile (www.tttglobal.co.uk) yaşam kalitesine değer yaratacak global projeler geliştirmeye devam ediyor.
Şirketleri ile konum tabanlı pazaryeri uygulamaları ve yapay zeka teknolojilerine yatırım yapmaktadır.
Alibaba grup tarafından dünya çapında düzenlenen, binlerce startup arasından her yıl unicorn olmaya aday 20 startup’ın seçildiği Create@alibaba yarışmasında 2018’de ilk 20 arasında yer alma başarısı elde eden TIRPORT’un da içinde yer aldığı bir grup Startup yatırımını hayata geçiren AB Plus’ın (www.abplusbilisim.com ) Yönetim Kurulu Başkanı’dır.
Güçlendiricinin Yalın Öyküsü
Kordsa, Amerika’dan Asya Pasifik’e kadar geniş bir coğrafyaya yayılmış lastik ve inşaat güçlendirme ile kompozit teknolojileri pazarlarının global oyuncusu olarak Türkiye’den tüm dünyaya güçlendirme teknolojileri ihraç ediyor. Kordsa’nın İzmit’te bir yerel üreticiden bugün dünyada her 3 otomobil lastiğinden 1’ini ve her 3 uçak lastiğinden 2’sini; uçakların kanadını, gövdesini, içini ve motorunu güçlendiren bir şirkete dönüşüm hikayesi…
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümü’nde lisans eğitimini 1983 yılında tamamlamıştır. İş yaşamına, 1984 yılında proje mühendisi olarak başlamıştır. 1986 yılında Kordsa’ya Teknik Mühendisi olarak katılan Çalışkan, 1987 yılında Dusa’nın (SA-DUPONT Ortaklığı) kurulması ile Proje Mühendisi olarak Dusa’ya transfer olmuştur. 1989-2005 yılları arasında, Dusa ve Kordsa Türkiye’de Polimer Üretim, İplik Üretim, Mühendislik Bakım ve Destek, Proje ve Üretim bölümlerinde yönetim pozisyonlarında görev almıştır. 2005-2009 yıllarında Kordsa Türkiye Operasyon Direktörlüğü, 2009-2010 yılları arasında Kordsa Türkiye & Nilekordsa Operasyon Direktörlüğü, 2010-2013 yıllarında Indokordsa ve Indokordsa Polyester Operasyon Direktörlüğü ve 2013-2015 yılları arasında Operasyonlardan Sorumlu Başkan Yardımcılığı görevlerini üslenmiştir. 2015-2017 yıllarında Avrupa, Ortadoğu, Afrika’dan (EMEA) sorumlu Genel Müdür Yardımcısı görevini üstlenen Çalışkan, Nisan 2017 itibarıyla CEO olarak görev yapmaktadır.
U düzeni, sınırlı katılımcı (Başvuru sırasına göre katılım teyidi verilir. Firma başı 1 kişi) + Salon kapasitesi kadar gözlemci girişi serbesttir.
Yalın Model Fabrika oturumlarının dördünde de aynı içerik tekrarlanacağından sadece bir oturum tercih edilmelidir.
İçerik;
Katılımcı Profili;
Süre; 90 dk.
Senaryo 1 (Klasik Üretim)
Senaryo 2. (Tek Parça Akışı)
Senaryo 3 (Tek Parça Akışı)
Program Akışı;
1969 Trabzon doğumlu olup Kartal Endüstri Meslek Lisesi Elektrik Bölümü, Açık Öğretim Fakültesi İş İdaresi ön lisans programından mezun oldu. Askerlik görevini tamamladıktan sonra Adapazarı’nda kurulum aşamasında olan Toyota fabrikası Montaj Bölümü’nde iş hayatına başladı. 25 yılık çalışma hayatının ilk 3 yılını EAS Akü Fabrikası’nda Bakım Teknisyenliği, kalan 22 yılını Toyota Fabrikası’nda Takım Lideri, Grup Lideri ve Şef Lider olarak geçirdi.
1993 – 1997 yıllarında Japonca dil eğitimi, Japonya’da TPS eğitimi ve hat eğitimlerinden sonra kurulum aşamasında olan fabrikada proses planlama yetkinliklerinin arttırılması, yeni işe alınan elemanlara sınıf eğitimleri ve hat eğitimlerinin verilmesinde eğitmen olarak görev aldı. 1998 – 2000 yıllarında Final 1 hattı Grup Lideri görevini yürütürken TMMT genelinde proses planlama teknikleri, yan sanayilere TPS eğitimleri ve değişen üretim talepleri doğrultusunda Final 1 hattının diğer hatlara dağıtılmasında eğitmen ve lider sorumlulukları aldı. 2000 – 2004 Yılları arasında montaj fabrikası yeni ürün devreye alma ekibine Şef Liderlik yapan Aydın, 611T Sedan Araç (Japonya Takaoka Fabrikası), 467N Sedan Araç (Japonya Takaoka Fabrikası) ve 681N Verso Araç (Japonya Tsutsumi Fabrikası) Proje ekipleri ile çalıştı.
Yeni ürün tasarım aşamasından devreye alınana kadar olan tüm süreçlerin Japonya ve Türkiye deki faaliyetlerine katıldı. Proje süreçlerinde ana faaliyet olarak Digital Assembly programıyla parçaların kalite, workability, ergonomi, maliyet ve iş güvenliği konusunda değerlendirilerek kusursuz yeni araç tasarımı, Compas programıyla proses planlama teknikleri ve yeni model eğitimleri konusunda yetkinlik kazanarak yeni ürün hazırlıklarında etkin rol aldı.
2004 – 2007 yıllarında seri üretimde kırmızı vardiyadan sorumlu Şef Lider olarak çalıştı. QA Network, Konveyör temelleri, Proseslerin ergo analizleri, 5S, Pokayoke set-up’ları, Andon analizleri, Üretim süreçlerindeki maliyet kalemleri ve iş güvenliği konusunda sistemsel iyileştirmeler yaparak tecrübelerin Hand Book haline getirilmesini sağladı. 2008 – 20011 yılları arasında montaj fabrikası yeni ürün devreye alma ekibinde Sorumlu Şef Lider olarak 595L Verso Araç (Japonya Tsutsumi ve Kanto Fabrikası) ve 466A Sedan Araç (Japonya Tsutsumi, TMUK, Kanada) proje ekipleriyle ortak çalıştı.
Üretim problemlerini erken aşamada tasarımcıya ulaştırma, araç maliyetlerini azaltma VA & Kinsetsuka faaliyetleriyle tasarım süreçlerini iyileştirme konularında yetkinlikleri geliştirerek Hand Book haline getirilip TMMT’nin mother plant olmasına katkı sağlandı.
2012 – 2015 yıllarında seri üretimde kırmızı vardiyadan sorumlu şef lider olarak çalıştı. Door, Engine Dress Up, Trim hatlarında Ruibetsuka faaliyetleriyle ideal prosesler kurularak kalite, ergonomi, verimlilik ve iş güvenliği konusunda iyileştirme sağlandı. Andon analizleri, planlı mendomiler ve standart iş kontrolleriyle proseslere hizmet getirerek yalın üretime katkıda bulunuldu. QCC faaliyetlerine danışmanlık yaptı bunların içinden Gökkuşağı QCC takımı TMMT birincisi olarak Japonya’daki QCC sunumlarına gitmeye hak kazandı. 3 Vardiya hazırlıkları için organizasyon oluşturma, lider eğitim paketleri, lider eğitim stratejisi planlarını oluşturarak yeni model ve 3 vardiya hazırlıklarına katkı sağlandı.
Toyota Üretim Sistemi eğitimleri ve yeni ürün faaliyetleri kapsamında toplamda 3 yıl Japonya’da bulunan Ali Kemal Aydın iyi derecede Japonca bilmektedir. Yalın Enstitü Derneği üyesi olarak Danışman ve Eğitmen olarak çalışmalarına devam etmektedir.
Fikirden Başarılı Ürüne Giderken Etkili Bir Yaklaşım: Tasarım Odaklı Düşünme
1981 yılında doğan Ali Zengin lisans eğitimini Orta Doğu Teknik Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı bölümünde tamamlamıştır. ‘Stratejik Tasarım Yaklaşımı’ üzerine yaptığı Yüksek lisans derecesini ise yine Orta Doğu Teknik Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarım bölümünde tamamlamıştır. TEMSA Global, TEMSA Ar-Ge ve Teknoloji A.Ş, Bozankaya firmalarında Endüstriyel Tasarım Bölümü’nde Endüstriyel Tasarım Uzman ve Ekip Lideri pozisyonlarında görev almıştır. Şu anda, Hexagon Studio’da İnovasyon ve Endüstriyel Tasarım Müdürü olarak çalışmaktadır.
Otomotiv, havacılık, perakende, savunma sanayii, beyaz eşya ve küçük ev aletleri gibi birçok sektörde yenilikçi projelere imza atmıştır. Otomotiv tarihinin en büyük ihalelerinden birisi olarak gündemde olan ‘Amerika Posta İdaresi (USPS) Posta aracı, Londra Taksi, dünyanın birçok farklı ülkesinde kullanılan otobüs, tren, trolleybus gibi toplu taşıma araçları, savunma sanayi araç ve cihazları, beyaz eşya sektörü ürünleri, THY – Yemek Servis Süreci, Migros – Yeni Alışveriş Deneyimi’ gibi farklı sektörler için inovasyon projelerinin yönetim ve tasarım süreçlerinde görev almıştır. Ekibiyle birlikte ‘Tasarım Odaklı Düşünme, Stratejik Tasarım Yaklaşımı, Yaratıcı Problem Çözme Teknikleri, İnovasyon Liderliği’ konularıyla ilgili farklı sektörlerden firmalara ve üniversitelerde eğitimler vermektedir. Tüm bu konularla ilgili çalışmaları kapsamında dünyanın en önde gelen tasarım okullarından RCA (Royal College of Art) ile iş birliği ve ortak çalışmalarına da devam etmektedir.
Dijital Yalın Dönüşüm Yolculuğu
1967 Ankara doğumlu olan Alper Yurtoğlu, İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi mezunudur. 28 yıllık profesyonel çalışma hayatı boyunca; Hava İkmal Bakım Merkezi, Mert Akışkan Gücü, Bıçakcılar Tıbbi Cihazlar firmalarında, bakım, ar-ge, üretim, planlama ve mis departmanlarının liderliğini yürütmüştür.
Bu süre içerisinde; akışkanlar mekaniği, hidrolik güç üniteleri, ERP, yalın üretim ve dijital dönüşüm konularında çalışmış, 120’den fazla firmada MES ve üretim yönetim projeleri gerçekleştirmiştir.
2012 yılından itibaren Egebimtes Bilgi teknolojileri MAS Dijital Fabrika Çözümleri kanalında yönetici ortak olarak görevine devam etmektedir.
İnşaat Sektöründe Yalın Uygulamalar & İnovasyon
İnşaat sektörü yüksek rekabetçi ortamı ve krizlerden etkilenmeye açık yapısı ile diğer sektörlerden çok daha fazla proje tasarımını, hedef – gerçekleşen maliyet yönetimini ve uygulamalarını geliştirmek durumundadır. Müşterinin istediği şartlara uygunluğunu ilk seferde sağlamak, öngörülen zaman ve maliyette, eksiksiz proje teslim etmek hedeflenmelidir. Bu sunumda Barış Lostuvali, ABD’deki projelerin tasarımı, yapımı ve operasyonlarında yalın ilke ve araçlarının nasıl uygulandığı ve son inovasyon çalışmalarını katılımcılarla paylaşacak, soruları cevaplayacak.
İnşaat sektöründeki yeni fikirler ve trendler nelerdir?
Barış Lostuvalı, San Francisco, Kaliforniya’da ana müteahhitlik alanında faaliyet gösteren Pankow Builders şirketinde Kıdemli Proje Yöneticisi olarak görev yapmaktadır. Bir yapı endüstrisi profesyoneli olan Lostuvalı, proje yönetimi, değerleme, planlama, sanal tasarım ve inşaat alanlarında pratik deneyimine sahiptir.
Lostuvalı, İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nden mezun olduktan sonra profesyonel kariyerine ilk adımını Krasnodar, Rusya’da bulunan Philip Morris Sigara Fabrikası’nın renovasyon projesiyle atmıştır. Kendisi ayrıca Evanston, Illinois’de bulunan Northwestern Üniversitesi’nden Proje Yönetimi alanında yüksek lisans derecesi alarak mezun olmuştur.
Lostuvalı geride kalan 21 yıl içerisinde aralarında sağlık hizmeti veren binaların, ticari yapıların ve endüstriyel tesislerin ön inşaat, yeni inşaat ve renovasyon projelerinin de bulunduğu çok çeşitli yapı projelerinde çalışmıştır. Kendisi hâlihazırda San Francisco, Kaliforniya’da yalın inşaat prensiplerini hayata geçirdiği bir görevdedir.
Müşterilerin en son sürdürülebilir tasarım trendleri, Yalın İnşaat ve Bina Bilgi Modellemesi alanlarında sıklıkla başvurdukları Lostuvali’nın bu alanlarda çeşitli sunumları ve makaleleri bulunmaktadır.
Türkiye’den Bir Unicorn Yolculuğu: Lojistik Yönetiminin Geleceği Tırport
Dünya ticaretinin 1/3’ü doğrudan ya da dolaylı olarak lojistik ile ilgilidir. Her yıl dünya ticaretinde dönen 20 trilyon USD’ın 8 trilyon USD’ı lojistik sektörü aktörlerinin kestiği faturalardır.
UBER, 2010 itibariyle dünyada hizmetin veriliş şeklini kökten değiştirmiştir. Artık hizmetler akıllı telefonlar aracılığıyla konum tabanlı-gerçek zamanlı ve kişiselleştirilerek sunulabilmektedir. Bu iş modeline artık ‘UBERIZATION (Uber’leşme)’ denilmektedir.
Türkiye yollardaki 850 bin kamyonu, 1.2 milyon kamyon şoförü ile Avrupa’nın en büyük kamyon pazarına sahiptir. Türkiye’de taşımanın %92’si karayolu ile yapılmaktadır. Her gün yaklaşık 600 bin FullTruck taşımanın yapıldığı Türkiye’de TIRPORT, geliştirdiği yapay zeka destekli iş modelleriyle lojistik yönetiminin DNA’sını değiştirmektedir.
TIRPORT iş modeli ve iş zekası 2018 yılı içinde globalde de tescil edilmiştir. 7.000’i aşkın onaylanmış Startup’ın ‘unicorn adayı ilk 20’ arasında yer almak için yarıştığı dünyanın en büyük Startup yarışması Create@Alibaba’da Kasım 2018’de dünya finalistleri arasında yer almayı başarmış, Çin’de Hangzhou’da Türkiye’yi temsil etmiştir.
1989 – 1993 yılları arasında Kabataş Erkek Lisesi Fen Bölümü, 1995 – 2001 yılları arasında Kocaeli Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde lisans eğitimlerini almıştır. 2015 yılı itibarıyla da Anadolu Üniversitesi İşletme lisans eğitimine devam etmektedir.
1999’da Denizcilik sektöründe Tedarik Zinciri Yönetimi ile başlayan lojistik kariyerinde birçok hizmet alan (Atlas Uluslararası Kumanyacılık A.Ş., UNIGUM Gıda Mad. San. ve Tic. A.Ş., Anadolu Akvaryum ve Pet Ürünleri San. Tic. A.Ş.) ve hizmet veren (Ekol Lojistik ve TLS Lojistik) ulusal ve global kurumlarda Planlama, Tedarik Zinciri Optimizasyonu, Organizasyon Yönetimi alanlarında çalıştı, operasyonların geliştirilmesi ve yönetimi konusunda uzmanlaştı.
2017’de TIRPORT Markası organizasyonuna dahil olup bugüne gelinceye kadar ki yolculuğunda tüm süreçlerinin içinde oldu.
Türkiye’de Teknolojik alanlarda proje ve yatırım kültürünün geliştirilmesi, dünya çapında katma değerli projelerin ortaya konulması için Türkiye’den çıkan ilk kuluçka şirketi (incubator company) AB PLUS Bilişim Teknolojileri A.Ş.’nin (www.abplusbilisim.com) iştiraklerinden olan GRN Lojistik Teknolojileri A.Ş.’nin projelerinden birisi olan TIRPORT (www.tirport.com) platformunun Operasyon Direktörüdür.
Yalın Dönüşüm’de Orta Kademe Direnci ve İkna
Yalın Dönüşüm’ün ilk yıllarında sıçramalı iyileştirmeler ve motive edici sonuçlar görmek mümkündür. Etkili sonuçların bir kısmı, ön saf çalışanlarının iyileştirme çalışmalarına katılması ile sağlanırken; geri kalanı da yeni bir şeyler yapmanın motivasyonu ile yürür. Ancak zaman ilerledikçe ve dönüşüm, üretim dışına doğru yayılmaya başladıkça ekipleri hizalamak ve Yalın Dönüşüm’ün çıkarları diğer departmanların beklentilerini örtüştürmek zorlaşmaya başlar. Bu zorluğun ve zaman zaman direnişin en fazla hissedildiği yer, birçok işletmede olduğu gibi orta kademe yönetimlerdir.
Durukan Şekerleme, dönüşümünün ilk yılında elde ettiği kazanımları sürdürmenin yanında, dönüşümünün üçüncü yılını tamamlarken, departmanlar arası hizalanmayı mümkün kılmanın yollarını arıyor. Bu bağlamda her hafta yapılan değerlendirme toplantılarında çevik yöntemlerle aksiyon takibini sağlamaya çalışıyor.
Orta kademe direncini ortadan kaldırmak için geliştirdiği yöntemlerle Yalın Dönüşüm’de alışkanlıkları güçlendirmenin yollarını arayan Durukan Şekerleme, orta kademeyi iknada ve aksiyon takibinde görsel yönetimin gücünü, Blitz Kaizen çalışmaları ile dönüşümü tetiklemede odaklanmanın önemini ve 3 yıllık dönüşüm sürecinde yaşadığı yol kazalarından edindiği tecrübeleri aktaracak.
1978 yılında Ankara, Çankaya’da doğmuştur. Orta eğitimini Atatürk Anadolu Lisesi’nde 1996 yılında tamamlamıştır. Lisans eğitimlerini Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği ve Biyoloji Bölümlerinde 2001 yılında tamamlamıştır. 2006 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Biyoteknoloji Bölümünde Yüksek Lisansını tamamlamış, Glukoz ve Fruktoz Üretim Teknolojileri konusunda tez çalışması yapmıştır.
Cargill Türkiye bünyesinde, Glukoz ve Fruktoz’un üretim süreçlerinde, Proses Geliştirme Mühendisi olarak 2005 yılında çalışmaya başlamıştır. Aynı şirket bünyesinde Polonya, Hollanda, Almanya, İtalya ve Mısır ülkelerindeki Cargill fabrikalarında hat devreye almaları, üretim süreç geliştirmeleri ve ülkede bulunan başka fabrikaların satın alınması süreçlerinde çalışmıştır. 2009 yılında, Türkiye’deki en çok bilinen şekerleme markalarından birisi olan Rocco ürünlerinin üreticisi ve aynı zamanda kendi ürünlerini tüm kıtalarda 60 ülkeye satmakta olan Durukan Şekerleme Fabrikasında Üretim Müdürü olarak çalışmaya başlamıştır.
2013 yılında İşletme Yüksek Lisans çalışmalarını Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde tamamlamıştır.
2015 yılında, şirketin tüm Teknik Operasyonlarından Sorumlu Operasyon Direktörü olmuştur. 2017 yılında şirket, Ankara’daki ilk gıda endüstrisi Ar-Ge Merkezi olduktan sonra, Ar-Ge alanına tekrar yoğunlaşmıştır.
Durukan Şekerleme bünyesinde 2017 yılından beri 6 Devlet Destekli Yurtiçi Proje, 2 Avrupa Birliği Projesi yürütülmekte olup, 3 uluslararası yayın çıkartılmıştır.
1990 doğumlu Burak Mustafa Sarı, Yaşar Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nde lisans öğrenimini tamamlamış, lisans eğitiminin bir bölümünü Polonya’da Varşova Teknik Üniversitesi’nde geçirmiştir.
2012 yılından bu yana Magmaweld’de Planlama, Lojistik ve Satın Alma alanlarında çalışmalarına devam etmektedir.
2 Aralık, Pazartesi, Paralel Oturum C, 11.00-12.30
Sınıf düzeni, sınırlı katılımcı (Başvuru sırasına göre katılım teyidi verilir. Firma başı 1 kişi) + Salon kapasitesi kadar gözlemci girişi serbesttir.
Uygulamalı Eğitim – KİŞİSEL HOSHIN KANRI
Şirketlerin, Yalın Dönüşümlerinde kilit rol oynayan, stratejik planlarıyla uyumlu yol haritalarını belirlemek için kullandıkları Hoshin Kanri’yi (Politikaların Yayılımı) hayatınızın yönünü belirlemek için kullanmak ister miydiniz?
Bu workshop’ta Hoshin Kanri’nin temel öğelerini öğrenmenin yanında gelecek planlarınızı şekillendirmede ve hayatınızı kontrol etmede Hoshin Kanri’yi nasıl kullanacağınızı deneyimleyeceksiniz. Kendi Hoshin Dokümanınızı hazırlayarak ömürlük planlarınızı kişisel aktivitelerinizle uyumlandırırken, kritik başarı faktörlerini belirlemedeki inceliklerin de farkına varacaksınız.
Geriye kalan hayatınızı yönlendirmek için ilginç bir deneyim sunacak olan bu workshop sayesinde, Hoshin Dokümanını iş hayatınıza ve şirketinizin dönüşümüne uyarlamak konusunda fikir sahibi olacaksınız.
Kişisel muhasebenizi yapmanın “Yalın” yolu olan Kişisel Hoshin Kanri, hayatınızı yoluna sokmak veya yolunda giden hayatınızı daha da ileriye taşımak konusunda farkındalığınızı artıracak, aynı zamanda da Hoshin Kanri’nin temel taşlarını öğrenmenizi sağlayarak mesleki gelişiminize de katkıda bulunacak.
3 Aralık, Salı, Paralel Oturum A, 14.00-15.30
PROSES ENDÜSTRİLERİNDE MURA VE MURİ KONTROLÜ İLE AKIŞI YÖNETMEK
Yalın Dönüşüm kavramı temel prensipleri ile sektörden bağımsız her alanda uygulanabilir iddiasını taşımasına rağmen; Toyota Üretim Sistemi örnekleri kesikli üretim olması dolayısıyla çoğu dönüşüm hikayesinde – özellikle proses endüstrilerinde tam olarak karşılık bulamamaktadır.
Ne ilginçtir ki proses endüstrileri doğası gereği akış halinde olması sebebiyle birçok sektöre göre daha Yalın bir sistemi ihtiva etmektedir. Ara stok tutmaya müsaade etmeyen proses endüstrileri ‘akış’ sayesinde problemleri çok daha rahat görebilmesine rağmen; problemleri gizleyen kesikli üretim’in Yalın’a daha uygun olduğu iddiasında ısrarcıdır.
‘Sürekli Akış’ prensibinin bir yaşam tarzı olması gereken proses endüstrilerinde Yalın Uygulamalar, aksine daha büyük önem taşımakta ve kayıplar (mudalar) çok daha kritik maliyetleri beraberinde getirmektedir. Bu yüzden Mudaların gerçek sebebi olan Mura (Dengesiz Yük) ve Muri’leri (Aşırı Yük) kontrol etmek proses endüstrilerinde hayati öneme sahiptir. Çünkü, proses endüstrilerinde Muda’lar, kesikli üretimdeki gibi kenara koyulan ve ihtiyaç duyulduğunda kullanılan stoklar değil; akış halinde yitip giden ıskartalar ve firelerdir.
Tekrarlı esnek üretim (RfS) koşullarını ortadan kaldıran faktörleri belirlemekten, SKU çeşitliliğini kontrol etmeye; 4M proses koşullarını stabilize etmekten vardiya düzenini sağlamaya kadar birçok konu, Mura ve Muri yönetimini sağlarken sizi gerçek hedefiniz olan Mudaları yok etmeye yönlendirecektir.
Can Yükselen proses endüstrilerinde Mura ve Muri’lerin tespit yöntemlerini ve stabilize üretim koşullarını sağlayan yöntemlerin temellerini anlatacak, sektörden örneklerle Yalın’ın Proses endüstrilerindeki yolculuğunu aktaracak.
İstanbul Teknik Üniversitesi Makina Mühendisliği bölümü mezunu olan Can Yükselen, Yalın Enstitü bünyesinde 2009 yılından beri çalışmaktadır. Galatasaray Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nde yüksek lisans öğrenimini tamamladıktan sonra Doktora öğrenimine devam etmektedir. Toyota Türkiye’nin ‘Undergraduate Development Programme’ını tamamlamıştır.
Can Yükselen, bugün sektöründe lider otomotiv, gıda, beyaz eşya ve demir-çelik, endüstrisindeki birçok işletmeye eğitim ve danışmanlık desteği vermektedir. Yalın Enstitü bünyesinde geliştirip kurguladığı simülasyon eğitimleri ve workshop’lar ile yüzün üzerinde firmaya Yalın’ı uygulamalı şekilde aktarmıştır.
Can Yükselen, aynı zamanda Özyeğin ve Marmara Üniversitelerinde Lean Manufacturing ve Production Systems adlı derslerin öğretim üyeliği yapmıştır. Halen ITU-SEM’de Toplam Üretken Bakım (TPM) konusunda eğitimler vermektedir.
Can Yükselen, 2012’de Toyota’nın Japonya’daki fabrika ziyaretlerini ve özel eğitimlerini de içine alan Üretim Yönetimi Özel Programı’nı (EPPM) tamamlamıştır. 2018 yılında ise Japon-TMS & TPS Certificate Institution tarafından Toyota Yönetim Sistemi (TMS) konusunda sertifikalandırılmış Türkiye’deki ilk ve tek danışmandır. Kendisi ulusal ve uluslararası etkinliklere konuşmacı olarak katılmakta ve alanında bildiriler sunmaktadır.
Yalın Danışman adlı blog sayfasının sahibi olan Can Yükselen kaleme aldığı Yalın Konular ve Yalın Teknikler ile Türkçe literatüre de katkı sağlamaktadır. Can Yükselen; Yalın ile ilgili misyonunu “Yalın Düşünce ve Yalın Üretim konularında Türkiye ve çevresi için örnek teşkil eden projelere ve başarılara imza atmak ve bunu Türkiye Sanayisinin bir politikası haline dönüştürmek için inovatif fikirlerin yaratıcısı olmak. Yalın Düşünce’yi herkese yayabilecek platformlar geliştirmek ve bilginin paylaşımını sağlamak” olarak tanımlamaktadır.
Yalın Maden
1986 yılından bu yana Türkiye’de metalik maden aramaları ve işletmeciliği yapmakta olan Tüprag, Efemçukuru Altın Madeninde 2013 yılında başladığı ‘yalın dönüşüm’ faaliyetlerini ara vermeden devam ettirmektedir. Bu oturumda Tüprag ‘YALIN MADEN’ olmanın detaylarını gerçekleştirmiş olduğu yalın uygulamalardan örnekler vererek paylaşacak.
2002 yılında Harran Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. Türkiye’de birçok İnşaat ve Metro projelerinde görev yaptıktan sonra 2011 yılında Tüprag Efemçukuru Altın Madeni’nde Mobil Ekipman Bakım Süpervizörü olarak işe başladı. 2014 yılından bu yana Tüprag Efemçukuru Altın Madeni’nde Mobil Ekipman Bakım Yöneticisi olarak görevine devam etmektedir.
Cenk Alper, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nden 1991 yılında lisans, 1994 yılında yüksek lisans derecesini almış ve 2002 yılında Sabancı Üniversitesi MBA programını tamamlamıştır. 1996 yılında Beksa’da Proses Mühendisi olarak kariyerine başlayan Alper, 2002-2007 yılları arasında Bekaert yurt dışı organizasyonlarında farklı yönetici pozisyonlarında görev yapmıştır.
2007 yılında Kordsa’ya katılan Alper, Global Teknoloji Direktörlüğü, Teknoloji ve Pazar Geliştirme Başkan Yardımcılığı, Operasyon Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulunmuş, 17 Haziran 2013 tarihinde Kordsa CEO’luğu görevine atanmıştır. 1 Nisan 2017’den itibaren Sanayi Grup Başkanı olarak görev yapmış olan Alper, 1 Ağustos 2019 tarihinden bu yana Sabancı Holding A.Ş.’de CEO olarak görevini sürdürmektedir.
Dönüşümde 3 Zehir 1 Panzehir
1992 yılında Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nden mezun olan Cevdet Alemdar, İşletme Yüksek Lisans derecesini (MBA) 2000 yılında Sabancı Üniversitesi’nden aldı.
Sabancı Holding bünyesine 1993 yılında katılan Cevdet Alemdar, sırasıyla Beksa, Sakosa, Dusa, Kordsa ve Temsa İş Makinaları’nda görev aldı.
Bu süre içinde Türkiye’de inşaat ve üretim sektörlerine yönelik tel ürünleri yatırımları, Brezilya, Tayland ve Çin’de Kordsa’nın lastik endüstrisine yönelik yurtdışındaki iştiraklerinin Fabrika Genel Müdürlükleri, Güney Amerika ve Asya Pasifik bölgelerinin Satış ve Pazarlama Liderliklerini yaptı. Kordsa’nın Teknoloji ve Pazar Geliştirme Başkan Yardımcısı olarak teknik tekstil ve lastik alanında Ar-Ge, inovasyon alanında çalıştı.
2013 yılından itibaren, Temsa İş Makinaları’nın Komatsu İş Makinaları üzerine Volvo Kamyon Distribütörlüğünü de alarak büyümesi sırasında Genel Müdürlük yaptı.
2017 yılından beri, Bridgestone ve Sabancı Holding ortaklığında kurulan, 70’den fazla ülkeye ihracat yapan ve Türkiye’de lastik ve mobilite çözümleri lideri olan Brisa’nın CEO’luğu görevini yürütmektedir.
2 Aralık, Pazartesi, Paralel Oturum A, 13.30-14.40
Tiyatro düzeni, giriş serbesttir. Salon kapasitesi doğrultusunda katılımcı yer alabilir.
Yalın Ürün Geliştirme
3 Aralık, Salı, Paralel Oturum A, 11.30-13.00
Eğitim – Lider Yetiştirme
1982 İTÜ Makina Fakültesi mezunu olan Özdoğan, 31 yıllık çalışma hayatının 25 yılını Otomotiv sektöründe çok farklı rol ve kademelerde geçirmiş ve çok sayıda önemli yatırım ve dönüşüm projelerinde yer almıştır. Chrysler Kamyon, Toyota, Ford Otosan, Uzel, Otoyol ve Karsan firmalarında üretim ve tedarik zinciri, arge ve yeni ürün geliştirme, iş geliştirme ve strateji gibi farklı fonksiyonlarda uzmanlık ve üst düzey yöneticilik yaptı. Kariyerinin 1/3 lük kısmını ürün geliştirme fonksiyonlarında 1/3 lük kısmını üretim ve tedarik fonksiyonlarında kalanını da hepsinden sorumlu bir rolde geçirdi.
Üretim Mühendisliğinden Operasyonlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı rolüne kadar giden farklı pozisyon ve rollerdeki görevlerin ilk adımı Toyota fabrikasının kurulması sırasında attı. 2 yıl Japonya’da alınan eğitimle Türkiye Toyota fabrikasının kurulumunda ve üretim yönetiminde görev alarak yalın üretim uzmanlığı ve Toyota üretim ve yönetim sistemi yetkinlikleri pekiştirdi. Daha sonra buradaki tecrübelerini Ford Otosan Gölcük fabrikasının kurulumunda kulandı. Görev alınan üretim ve ürün geliştirme fonksiyonlarının yanı sıra son 12 yıldır üst düzey yönetici olarak çalıştı. Bu çalışmalarda sadece fonksiyonla ilgili yönetim ve geliştirme çalışmaları değil çok sayıda şirketin bütünsel dönüşümü ve değişimi ile ilgili çalışmalar yaptı.
1 Eylül 2009 tarihinden itibaren Yalın Enstitü Derneği ile beraber Yalın Dönüşüm konusunda danışmanlık hizmeti vermekte olan Özdoğan, Başkan Yardımcılığı görevini yürütmektedir. Yurtiçi çalışmalarının yanı sıra yurtdışında Hollanda, Çin, Meksika, Singapur’da danışmanlık hizmetlerine devam etmektedir.
Yalın İş Yaşamına Doğru
İngiliz Lisesi’ni bitiren Değer Elöve, İTÜ Elektrik-Elektronik Fakültesi’nden mezun oldu. Yüksek lisansını İstanbul Üniversitesi İşletme İktisadi Enstitüsü’nde tamamladı.
Oerlikon – Magmaweld şirketlerinin hemen hemen tüm bölümlerinde farklı sorumluluklar üstlenen Elöve, İş Lideri olarak görevini sürdürmektedir.
Ozon Tekstil’de Yalın Dönüşüm; Yeni Bir Kültür Yaratmak
1973 doğumlu Duygu Sivrioğlu, İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak Mühendisliği’nden mezun olmuş, Bilgi Üniversitesi’nde MBA yapmış, Columbia Business School’da Digital Strategies for Business programını tamamlamıştır.
İş hayatına bir havayolu şirketinde uçak mühendisi olarak başlamış olup kariyerine tekstil sektörüne geçiş yaparak devam etmiştir. 2004-2018 yılları arasında Yeşim Tekstil’de Burberry, Tommy Hilfiger, Esprit, Calzedonia, Zara, Bershka, Pull&Bear, Guess, Celio, Aeon gibi Avrupa ve Uzakdoğu markalarının talepten tahsilata Business Unit Direktörlüğünü sürdürmüştür. Halen %100 Defacto iştiraki olan Sivas ve Batman’da üretim tesisleri olan Ozon Tekstil’in Genel Müdürlüğü görevine devam etmektedir.
Kariyeri boyunca insana yatırım en önemli değerlerinden biri olmuştur. Kurum içi koçluk ve sosyal sorumluluk projelerinde gönüllü olarak sürdürdüğü koçluk, iç eğitmenlik ile kişisel gelişimi ve çalışanını geliştirmeyi kendine ilke edinmiştir. Yalın yönetim felsefesini öğrenme ve yaygınlaştırma konusunda çalıştığı kurumlarda öncü olmuştur.
Bugünün Dünyasında Aile Şirketleri
1991 doğumlu Emir Elöve, ABD’de University of Michigan Endüstri ve Operasyon Mühendisliği bölümünde lisans, Brown University İnovasyon Yönetimi ve Girişimcilik bölümünden yüksek lisans eğitimi almıştır.
2014 yılından beri Magmaweld’de tüm grup bünyesinde sahada, fabrikada, ofiste tüm süreçlerde yalın düşüncenin içselleştirilmesi ve yayılması, süreç bazlı iş yapış şekillerinin araştırılması ve bu yönetim şekli ile süreçlerin geliştirilmesi alanında çalışmaktadır. Bunun yanı sıra şirket içindeki üretim süreçlerinde ve Magmaweld’in satışa sunduğu çeşitli ürünlerdeki Endüstri 4.0 dönüşümünde rol almaktadır.
Gelecek için Dönüşüm
1971 doğumlu olan Eray Ulugül, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümünü 1993 yılında bitirdikten sonra yine aynı bölümde Araştırma Görevlisi olarak çalışmış ve yüksek lisansını tamamlamıştır. 2004-2005 yılları arasında Koç Üniversitesi Executive MBA programını, son olarak da 2019 Nisan ayında Harvard Business School’da General Management programını bitirmiştir.
1996 yılında iş hayatına Borusan Mannesmann Boru’da başlayan Eray Ulugül Proje/Tasarım Mühendisliği, Bakım Mühendisliği, Üretim Yöneticiliği, 6 Sigma Siyah Kuşaklık, Usta Siyah Kuşaklık, Fabrika Müdürlüğü görevlerinde bulunmuştur. 2006-2010 yılları arasında Borusan Mannesmann Boru Halkalı Fabrikası’nda yalın dönüşüm çalışmalarını sürdürmüştür. 2011-2013 yılları arasında Federal Mogul Sapanca ve İzmit Fabrikaları’nın Fabrika Müdürlüğü görevlerini yürütmüştür.
Haziran 2013’den bu yana ise Bursa’da İsviçre kökenli Angst Pfister şirketinin CEO’luğunu yapmaktadır. Şirket Türkiye’deki ARGE Merkezi ile birlikte otomotiv ve endüstriyel sektörlerdeki üst düzey global müşterilerine hizmet vermektedir.
Uygulamalı Eğitim – Yalın Satış ve Pazarlama, Müşterinin Sesi ve Müşteri Deneyimi
Sınıf düzeni, sınırlı katılımcı (Başvuru sırasına göre katılım teyidi verilir. Firma başı 1 kişi) + Salon kapasitesi kadar gözlemci girişi serbesttir.
‘hedef: hızlı, kârlı, daha çok ve sürekli satış’
Satış bölümü şirketlerde daha iyisini yapabilir. Şirketlerin amacı müşteri kazanmak ve kâr etmektir. Satış şirketin strateji kurgusuna ve daha sonra başarısına daha çok katkıda bulunabilir. Sürekli iyileştirme kapsamında da israflarını bulup yok edebilir.
Satışın başarısı iki unsura dayanır: teklifler daha yüksek oranda ve daha kısa sürede satışa dönmelidir. Satış doğru segmentasyon yapabilecek yetkinlikte olmalıdır. Yeni segmentlere girebilmek, mevcut segmentlerde payını arttırmak için şirketin gelişimi (müşterinin sesi çalışmalarıyla) konusunda öneriler getirmelidir. İnovasyonun başlangıcı bu noktadır. Satış, ayrıca, müşterinin şirketle ilgili tüm ‘deneyimini’ süreçleri iyileştirerek geliştirmelidir.
Teorik olarak anlatılacak bu konulara ek olarak satış hunisi ve müşteri deneyimi konusunda grup çalışması yapılacaktır.
2012 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliğinden mezun oldu. 2011 yılında katıldığı Yalın Enstitü’de eğitmen ve danışman olarak çalışmaktadır. Bugüne kadar Leaseplan, Göçtur, Garanti Teknoloji gibi hizmet firmalarıyla birlikte Redbutton, Kardem Tekstil, Torku, Danone gibi üretim firmalarında yalın uygulamalar yapmıştır. Bununla birlikte Ticaret Bakanlığı’nın Uluslararası Rekabetçiliği Geliştirme (Ur-Ge) projelerinde 20 farklı kümede 300’den fazla KOBİ’yi ziyaret etmiş ve operasyonel süreçlerini değerlendirmiştir.
Yalın Düşünce, Yalın Üretim Teknikleri, Problem Çözme Teknikleri, A3 Uygulaması, Değer Akış Haritalama, İstatiksel Proses Kontrol ve Tasarım Düşüncesi konularında eğitim vermektedir.
2 Aralık, Pazartesi, Paralel Oturum B, 13.30-14.40
Küçük Takımlarda Maliyet Yönetimi
3 Aralık, Salı, Paralel Oturum D, 11.30-13.00
İlköğretim Çocuklarına Tehlike Tahmin Becerisi Kazandırma
Riski fark edebilme kabiliyeti kazandırma yöntemi
3 Aralık, Salı, Paralel Oturum D, 14.00-15.30
Tiyatro düzeni, giriş serbesttir. Salon kapasitesi doğrultusunda katılımcı yer alabilir.
Üretim Elemanı ve Üretim Saha Liderinin Yetkinliklerinin Artırılması
Yetkinlikler neler olmalı
1969 yılında İzmit’te doğan Erol YAKUT İ.T.Ü. Sakarya Meslek Yüksekokulu Motor Programını bitirdi. 1993-2000 yılları arasında TMMT (Toyota Motor Manufacturing Turkey) görev aldı. 1993’te Toyotasa Japonca eğitimi sonrasında ilk üretim model çalışmaları için Japonya’ya gitti. Şubat 1994’de AOTS programına katılım sağladıktan sonra Takaoka Fabrikasında TPS eğitimi aldı. Devam eden süreçte Türkiye’de üretilen ilk aracın hazırlık çalışmalarına katıldı. 2000 yılına kadar üretim hatlarında Takım Lideri ve Kontrol Takım Lideri pozisyonlarında görev yaptı. Trim hatları Kaizen çalışmaları ve Proses dengelemeleri sonunda Toyota Türkiye’de gerçekleştirilen ilk manpower kaizenlerinde yer aldı. Birçok mini kaizen, kaizen çember liderliği ve major kaizen çalışması yaptı.
1998-1999 yılları arasında 611 T (1998-2002 Model Corolla) Minor değişiklik yeni araç proje sorumlusu, 2000-2001 yılları arasında 467 N( 2002-2006 Model Corolla) Major değişiklik yeni araç proje olarak görev aldı.
2000 – 2012 yılları arasında Şirketin üretim hacmi ve eleman sayısının artmasına paralel olarak üretimi destekleyecek ve yönetimini kolaylaştıracak sistemlerin geliştirilmesi, uygulanması ve yönetilmesi için Üretim Yönetimi Grubunun kurarak yöneticiliğini yaptı. Üretim Yönetimi Grubundaki Görev ve Sorumlulukları;
Man Power Yönetimi;
Eğitim;
Safety;
Ergonomi;
Maliyet;
PMR (Plant Management Requirement);
TMC tarafından geliştirilen hat yönetim gerekliliklerine uygun olarak montaj fabrikasının değerlendirilmesi eksikliklerin giderilmesi ve GL, Şef Lider ve Müdür tarafından gereklilikleri yerine getirecek denetleme sisteminin devreye alınması (2007-2010).
2001-2012 yılları arasında Toyota Üretim Sisteminin tam olarak uygulanması, üretim şartlarının geliştirilmesi ve kapasite artışına destek olacak projelerin hayata geçirilmesi için Üretim Geliştirme Grubunu kurarak liderlik yaptı.
2012 yılında Yalın Enstitü ile çalışmaya başlayan Erol Yakut otomotivden tekstile pek çok firmada iyileştirme ve eğitim çalışmalarına dahil oldu. Aynı zamanda, 2017 yılında Rözmaş Çelik Sanayi’de Üretim Geliştirme ve Bakım Müdürü olarak göreve başlayan Yakut halen aynı firmanın Üretim Grup Direktörü olarak görev yapmaktadır.
İzmir’den Silikon Vadisi’ne Dijital Girişimcilik
Akademik ve profesyonel olarak uluslararası bir kariyer sürdüren Fuat Alican, üniversite ve lisansüstü eğitimini Amerika Birleşik Devletleri’nde Millsaps College’de aldı. Doktorasını iktisadi ve idari bilimler alanında yaptı. Profesyonel yaşamı içinde Citigroup ve Salomon Brothers deneyimleri önemli yer tuttu. Orta Amerika Bilimsel Araştırma ve Eğitim Merkezi’nde başkan yardımcısı ve araştırmacı olarak çalıştı. Yalın düşünce ve yalın bilişim kavramlarıyla Netsis Yazılım’da tanışan Fuat Alican, bu firmada yönetim kurulu başkan yardımcılığı ve stratejistlik görevlerinde bulundu. Daha sonra merkezi San Francisco’da olan teknoloji odaklı risk sermayesi kuruluşu Vela Partners’ın kurucu ortakları arasında yer aldı.
Fuat Alican halen Vela Partners’da yönetici ortak olarak görev yaparken, aynı zamanda akademik çalışmalarını sürdürmektedir. Bilişim, politika ve ekonomi alanlarında makale ve kitap yayımlamakta, çeşitli ülkelerde üniversite ve başka kurumlarda seminer ve konferans vermektedir. Araştırma konuları arasında bilişimle kalkınma ve yazılım ön planda olan Fuat Alican, deniz kaplumbağalarının korunmasından sosyoekonomik kalkınma projelerine kadar, gönüllü çalışmalarda görev almaktadır.
Yalın Maden
1986 yılından bu yana Türkiye’de metalik maden aramaları ve işletmeciliği yapmakta olan Tüprag, Efemçukuru Altın Madeninde 2013 yılında başladığı ‘yalın dönüşüm’ faaliyetlerini ara vermeden devam ettirmektedir. Bu oturumda Tüprag ‘YALIN MADEN’ olmanın detaylarını gerçekleştirmiş olduğu yalın uygulamalardan örnekler vererek paylaşacak.
İTÜ Kimya – Metalürji Fakültesi’nden Metalürji Mühendisi olarak 1987 yılında mezun oldu. 10 yıl Metalürji Mühendisi olarak çalıştıktan sonra 2000 yılında İSG ve Çevre konularında çalışmaya başladı.
Türkiye’nin ilk altın madeni olan Bergama’daki Ovacık Altın Madeni’nde başlayan madenlerde İSG ve Çevre kariyerine yurtdışında ve yurtiçinde altın madenlerinde devam etti. 2007-2010 yılları arasında Afrika’da Kanada’lı bir şirkete ait altın madeninde İSG ve Çevre Müdürü olarak görev yaptı ve Türkiye’ye döndükten sonra da Altın Madeni İSG ve Çevre konularında çalışmaya devam etti.
Risk Değerlendirme, Kaza-Olay Araştırma, Kriz ve Acil Durum Yönetimi ve Madenlerde Arama Kurtarma organizasyonları gibi konularda uzman olan Göksel Alpaslan halen Tüprag Efemçukuru Altın Madeninde İSG, Çevre ve Risk Müdürü olup aynı zamanda İzmir Ekonomi Üniversitesinde yarı zamanlı olarak ders vermektedir.
Yalın İnşaat Yönetiminde Son Planlayıcı Sistemi
Göksel Boyacıoğlu, Turner International’da Yapım Müdürü’dür. Trakya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünden mezun olan Göksel, İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat İşletme Mühendisliği Yüksek Lisans derecesine sahiptir.
Turner’ın Proje Yöneticisi olduğu Emaar Square Projesi’nde kazı ve iksa işleri kapsamında Teknik Ofis Müdürü olarak çalışmaya başlamıştır. 3 yıl süren kazı ve iksa işlerinin tamamlanmasına müteakip, Yapım Müdürü olarak görev almaya başlamıştır. Emaar Square Projesi’nde Yapım Müdürü olarak, toplamda 850.000 m2 olan inşaat alanına sahip projenin, Otopark – AVM ve Konut kaba yapı işleri, buna ilave olarak tüm konut bloklarının (1 Kule + 4 Blok) ve ofis bloğunun ince işlerinden sorumlu olmuştur.
Emaar Square Projesi’nden önce Göksel, büyük bir inşaat şirketinde toplam 6 yıl Şantiye Şefi pozisyonunda çalışmış ve bu süreçte 3 adet lüks konut & ofis projesinin kazı aşamasından müşteri teslimine kadar olan tüm süreçlerinde yönetici pozisyonunda çalışmıştır.
2017 yılında Turner International’da İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Ziraat Bankası Kulleleri projesinde çalışmaya başlamıştır.
Göksel Boyacıoğlu, eğitim ve çalışma hayatı süresince farklı insanlarla birlikte çalışma, bir takımda yer alma, birlikte üretebilme ve hedeflere ulaşma konusunda çeşitli tecrübeler kazanmıştır. İş hayatının büyük bir kısmını yönetici olarak geçirmesi sebebi ile ekip ruhu ve liderlik konusunda da tecrübeye sahiptir.
Uygulamalı Eğitim – Yalın Satış ve Pazarlama, Müşterinin Sesi ve Müşteri Deneyimi
Sınıf düzeni, sınırlı katılımcı (Başvuru sırasına göre katılım teyidi verilir. Firma başı 1 kişi) + Salon kapasitesi kadar gözlemci girişi serbesttir.
‘hedef: hızlı, kârlı, daha çok ve sürekli satış’
Satış bölümü şirketlerde daha iyisini yapabilir. Şirketlerin amacı müşteri kazanmak ve kâr etmektir. Satış şirketin strateji kurgusuna ve daha sonra başarısına daha çok katkıda bulunabilir. Sürekli iyileştirme kapsamında da israflarını bulup yok edebilir.
Satışın başarısı iki unsura dayanır: teklifler daha yüksek oranda ve daha kısa sürede satışa dönmelidir. Satış doğru segmentasyon yapabilecek yetkinlikte olmalıdır. Yeni segmentlere girebilmek, mevcut segmentlerde payını arttırmak için şirketin gelişimi (müşterinin sesi çalışmalarıyla) konusunda öneriler getirmelidir. İnovasyonun başlangıcı bu noktadır. Satış, ayrıca, müşterinin şirketle ilgili tüm ‘deneyimini’ süreçleri iyileştirerek geliştirmelidir.
Teorik olarak anlatılacak bu konulara ek olarak satış hunisi ve müşteri deneyimi konusunda grup çalışması yapılacaktır.
2011 yılından bu yana Yalın Enstitü’de çalışmalarına devam etmektedir; Yönetim Kurulu üyesidir. Satış, strateji, pazarlama, inovasyon, liderlik ve yönetim sistemleri üzerinde çalışmaktadır. Bazı dergi ve gazetelerde makale yazmaktadır.
Ankara Kurtuluş Lisesi ve ODTÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği’ni bitirdi. İzmir’de çalıştığı dönemde, Dokuz Eylül Üniversitesi’nde MBA programına devam etti. New Holland Trakmak (Türk Traktör) ve Tofaş’ta satış, strateji, pazarlama, satış sonrası konularında, bayi yönetiminde Şube Müdürü, Filo Satış Müdürü ve Bölge Müdürü görevlerinde bulundu. Birmot’ta Şirket Yöneticisi olarak çalıştı. Yurtdışında ana firma uygulamalarını ve başarılı bayi örneklerini inceledi, çeşitli seminer ve Zirve’lere katıldı. Türkiye’nin hemen her bölgesini tanımak ve bölge insanıyla çalışmak fırsatı oldu. Ayrıca perakendecilik, FMCG ve sigorta acenteliğinde tecrübe edindi.
Yalın Maden
1986 yılından bu yana Türkiye’de metalik maden aramaları ve işletmeciliği yapmakta olan Tüprag, Efemçukuru Altın Madeninde 2013 yılında başladığı ‘yalın dönüşüm’ faaliyetlerini ara vermeden devam ettirmektedir. Bu oturumda Tüprag ‘YALIN MADEN’ olmanın detaylarını gerçekleştirmiş olduğu yalın uygulamalardan örnekler vererek paylaşacak.
1984 doğumlu Hakan Albayrak, Kocaeli Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nden 2009 yılında mezun olmuştur. Mezuniyet sonrası sırasıyla; Domak Pompa A.Ş.’de Satış&Satış Sonrası Mühendisliği ve Eti Korm A.Ş.’de Bakım Sorumlusu görevinde çalışmıştır.
2013 yılından itibaren çalıştığı Tüprag Efemçukuru Altın Madeni bünyesinde son üç yıldır Güvenilirlik Mühendisi olarak görev yapmaktadır. Reaktif Bakım ve Periyodik Bakım uygulamalarının asgari düzeye indirilerek, durum izleme odaklı bakım yönetim sisteminin yaygınlaşması üzerine çalışmaktadır. Kestirimci Bakım ve Proaktif Bakım sistematiğini oluşturmakta, bunun çıktısı olan güncel ekipman sağlık matrisi ve güvenilirlik faaliyetlerini raporlamaktadır. Bunların yanında ekipman güvenilirliği ve tesis sürdürülebilirliğini artırmaya yönelik projelerde çalışmakta ve mevcut sisteme Endüstri 4.0 çalışmalarını entegre etmekle ilgilenmektedir.
Yalın Yönetim Yolculuğunda Yönetimin Yolculuğu
Yalın Yönetime neden ihtiyaç duyuldu? Bu dönüşüme başlarken ne gibi adımlar atıldı? Ne tür zorluklarla karşılaşıp hangi çözüm önlemleri alındı?
1967 doğumlu Hakan Göral, 1985 yılında Eskişehir Anadolu Lisesi’nden, 1990 yılında Boğaziçi Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. 1994 yılında Marmara Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nde yüksek lisansını tamamlayan Göral, ayrıca Northwestern University, Kellogg School of Management ve Stanford University’de Executive Management ve Leadership konuları üzerine ileri seviyede eğitimler aldı.
1990-2002 yılları arasında Koç Holding’e bağlı Otomotiv İkmal Koordinasyon Grubu’nda Grup Müdürü unvanıyla tedarikçi geliştirme, satınalma ve merkezi satınalma faaliyetlerini koordine eden Göral, yine Koç Otomotiv Grubu şirketlerinde de çeşitli projeler yönetti. 2001-2004 yıllarında Mako Elektrik’e (Magneti Marelli J.V.) geçerek Satış, İnsan Kaynakları, Bilgi Teknolojileri, Muhasebe ve Finanstan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı, CFO olarak görev aldı. 2006’da Döktaş’ı satın alan Componenta’nın Türkiye Kıdemli Başkan Yardımcılığı görevini üstlenen Göral, bu görevi kapsamında Compenenta Corporation Yürütme Kurulu Üyeliği yaptı ve Türkiye’deki dört iş biriminden sorumlu Genel Müdür olarak çalıştı. Ayrıca, Componenta Dökümcülük ve Tic. A.Ş. ile Kumsan A.Ş. şirketlerinde Yönetim Kurulu Üyeliği yaptı. 2012-2016 tarihleri arasında İnci Holding CEO ve İcra Kurulu Başkanı olarak görev alan Göral, İnci Holding grup şirketleri olan İnci Akü, İncitaş, ISM, İnci Lojistik, Aten Brantner ve Maxion İnci’de Yönetim Kurulu Başkanlıkları ve Üyelikleri yaptı.
Nisan 2016 tarihi itibarıyla Toros Tarım Genel Müdürlüğü ve Tekfen Holding Tarımsal Sanayi Grubundan sorumlu Başkan Yardımcılığı görevini üstlenen Hakan Göral, 20 Mart 2019 tarihinde Başkan Yardımcılığı görevine ek olarak Toros Tarım San. ve Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanlığına getirilmiştir.
Sanayide Verimlilik Uygulamalarının Önemi
1973 yılında Konya’da doğan Halil İbrahim ÇETİN, 1996 yılında ODTÜ Gıda Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra aynı üniversiteden ‘Yenilebilir Kaplama Maddesi ve Fungisit Uygulamasının Nektarinlerin Depolanması Üzerine Etkileri’ konusu ile 1999 yılında Yüksek Lisans, ‘Biyomalzemelerin Süperkritik Akışkanlarla Ekstraksiyonunun Matematiksel Modellenmesi’ çalışması ile de 2007 yılında Doktora derecesini almıştır.
1997 – 2009 yılları arasında Araştırma Görevlisi olarak çalışmıştır. Bu sırada Yüksek Lisans ve Doktora çalışmalarının yanı sıra ulusal standartlaştırma çalışmalarına 2008-2009 yıllarında TSE Ziraat İhtisas Grubu ve TSE Mamul Gıdalar İhtisas Grubu Başkan Vekili olarak katkı vermiştir.
2009 yılında Türk Akreditasyon Kurumu’nda Uzman Yardımcısı olarak göreve başlamıştır. 2011 yılında Uluslararası İlişkiler Müdür Vekilliği görevine atanmıştır. Türk Akreditasyon Kurumunun Avrupa Akreditasyon Birliği (EA), Uluslararası Laboratuvar Akreditasyon Birliği (ILAC), ve Uluslararası Akreditasyon Forumu (IAF) ile ilişkilerinin yürütülmesine ve Kurumun Orta Asya, Orta Doğu, Afrika ve Balkan Ülkelerindeki faaliyetlerine katkı vermiştir.
Kasım 2012’de TÜRKAK Genel Sekreterliği görevine vekâleten, Şubat 2015’de ise asaleten atanmıştır. Ağustos 2018’e kadar TÜRKAK Genel Sekreterliği görevini sürdürmüş ve 6 Ağustos 2018 tarihli Cumhurbaşkanlığı kararı ile Sanayi ve Verimlilik Genel Müdürü olarak atanmıştır.
Türk Akreditasyon Kurumunda Laboratuvar, Muayene Kuruluşları, Belgelendirme Kuruluşlarının Akreditasyonu ve İyi Laboratuvar Uygulamaları konularında çalışmıştır.
30.05.2019 tarihinde gerçekleştirilen Türk Standartları Enstitüsü Genel Kurulunda TSE Yönetim Kurulu Üyesi, Yönetim Kurulunca yapılan görev paylaşımında TSE Başkan Yardımcısı seçilmiştir.
Yalın Maden
1986 yılından bu yana Türkiye’de metalik maden aramaları ve işletmeciliği yapmakta olan Tüprag, Efemçukuru Altın Madeninde 2013 yılında başladığı ‘yalın dönüşüm’ faaliyetlerini ara vermeden devam ettirmektedir. Bu oturumda Tüprag ‘YALIN MADEN’ olmanın detaylarını gerçekleştirmiş olduğu yalın uygulamalardan örnekler vererek paylaşacak.
1983 İzmir doğumlu olan Halil İŞLEK, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden 2006 yılında mezun olmuştur. Aynı yıl ENKA İnşaat Rusya bünyesinde Proje & Tasarım Mühendisi olarak iş yaşamına başlamıştır. 2010 -2013 yıları arasında Habaş Demir Çelik / Aliağa Fabrikası’nda Ark Ocakları Elektrik Bakım Mühendisi olarak görev almıştır.
2013 yılında Tüprag Metal Madencilik A.Ş. Efemçukuru İşletmesi’nde Elektrik & Otomasyon Bakım Mühendisi olarak göreve başlayan Halil İŞLEK, 2016 yılından bu yana İşletme Enerji Yöneticisi olarak görevine devam etmektedir. Tüprag ailesine katıldığı yıl itibariyle Yalın üretim kültürüyle tanışmış ve geçtiğimiz 6 yıllık süre içerisinde birçok TPM ve Enerji verimliliği projelerinde çeşitli görevlerde yer almıştır.
Çolakoğlu Metalurji’de Yalın Dönüşüm Süreçleri
1966 doğumlu olan Hasan Bulut Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Makine Mühendisliği Bölümü mezunudur. Meslek hayatına 1989 yılında Ditaş Niğde Proje Mühendisi olarak başlamış, 1990-2006 yılları arasında, Ereğli Demir Çelik Fabrikaları T.A.Ş.’de Yatırımlar, İşletme ve Bakım Bölümü’nde Yönetici olarak çalışmıştır.
2006 yılında Çolakoğlu Metalurji A.Ş.’de göreve başlamış, sırası ile Yatırım, İşletme, Planlama ve Satına Alma bölümlerinde yönetici olarak çalışmıştır.
Görevde bulunduğu değişik bölümlerde Yalın Dönüşüm projelerinde hem Ekip Üyesi, hem de Lider olarak görev almıştır. 2015 yılından bu yana Çolakoğlu Metalurji A.Ş.’de Tedarik Zinciri Direktörü olarak görevini sürdürmektedir.
Yalın Maden
1986 yılından bu yana Türkiye’de metalik maden aramaları ve işletmeciliği yapmakta olan Tüprag, Efemçukuru Altın Madeninde 2013 yılında başladığı ‘yalın dönüşüm’ faaliyetlerini ara vermeden devam ettirmektedir. Bu oturumda Tüprag ‘YALIN MADEN’ olmanın detaylarını gerçekleştirmiş olduğu yalın uygulamalardan örnekler vererek paylaşacak.
Hüsrev Yaman, 11 Nisan 1969 günü İstanbul’da nefes almayı öğrendi. Adının anlamını ise (padişahlara verilen bir lakap; ‘Doğan Güneş’) ancak 7 yaşında öğrenebildi. 1994 senesinde İTÜ Kimya Mühendisliği’nden mezun olduktan sonra, diplomalı bir mühendise verilen kıymeti öğrendi.
Havanın soğukluğunun ne olduğunu Amasya’da eğitim birliğinde sürünürken, sıcaklığını ise Antalya’da nöbet tutarken öğrettiler. Taksim’de çalıştığı ilk araba yedek parça dükkânında alış-satış yaparken akrabalığın, depoda çalışırken ise stokun para olduğunu öğrettiler. 1996 senesinde İngiltere’de çalışırken İngilizceyi, tekrar Türkiye’ye döndüğünde ise dış ticareti öğrendi.
1997’de Formpart Otomotiv Sanayi, Çorlu fabrikası kuruluş çalışmasına başladığında aldığı sorumluluklarla yükselebileceğini, 5 sene sonra 2002’de Fabrika Müdürü olduğunda ise asıl sorumluluğun ne olduğunu öğrendi. 2004 senesinde aynı firmada Değişim Direktörü olduğunda organizasyonel rekabeti öğrendi. Aynı sene Hürriyet Gazetesi’nin ‘Yaratıcılık Ödülü’nü aldığında ise alkışlanmanın haklı gururunu öğrendi.
Bu arada, 2003’te Sevgi ile evlenerek sevgiyi, 2005 senesinde kız babası olarak ise, sevginin cennetten bir Lara’yı (‘su perisi’) bile indirebileceğini öğrendi. Değişim Direktörü iken Yalın Enstitü Derneği ile tanıştı ve ‘Değer’in ne anlama geldiğini öğrendi. Aynı firmada, 3 sene süren ‘Yalın Üretim’ proje ekibinin kurucusu ve hayata geçiren lideri oldu, öğretmenin keyfini öğrendi ve çok sevdi. 2010 da ikinci çocuğu erkek oldu. Tahmin edin adı ne oldu?
Şu anda Yalın Enstitü Derneği’nin aktif bir eğitmeni olarak görev yapmaktadır.
Jan Nahum 1950 yılında Ankara’da doğdu, 1971 yılında Robert Kolejden Makine Mühendisi ve 1973 yılında Londra Kraliyet Akademisi’nden MDES RCA’den Otomotiv Yüksek Tasarım diplomaları ile mezun oldu. Jan Nahum’un Okan Üniversitesi’nden kendisine verilen Fahri Doktora’sı vardır.
Hexagon Grubu’nun Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Jan Nahum, 1975’te Otosan’da Ürün Mühendisi olarak iş hayatına başladı ve 1994’te Proje Mühendisi oldu. 1975’ten itibaren Koç Holding’in Ar-Ge Merkezi’nde (KOÇ ARGE) sırasıyla ilk önce Dizayn Bölüm Başkanı daha sonra da Merkezden Sorumlu Koordinatör olarak görev aldı. 1984–1994 yıllarında Otokar’ın Genel Müdürlüğünü üstlendi. Ardından 1994’ten başlamak üzere üç yıl boyunca, Koç-Fiat ortaklığı Tofaş’ta Genel Müdürlük görevini yürüttü. 1998–2002 yılları arasında da şirketin CEO’su ve Murahhas Azası oldu. 2002-2004 yılları arasında Tofaş’ın Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı ile birlikte FIAT AUTO’nun Uluslararası İş Geliştirme Başkanlığı görevlerini eş zamanlı olarak sürdürdü. 2004’te Kıraça Holding bünyesinde faaliyet gösteren Karsan Otomotiv’in Yönetim Kurulu Üyesi olan Nahum 2008–2016 yılları arasında ise Karsan’ın Murahhas Azalığı görevini de üstlenmiştir. Jan Nahum 2005-2007 yılları arasında Petrol Ofisi’nin CEO görevini yürüttü. 2005 yılında aile firması Hexagon Danışmanlık ve Ticaret A.Ş.’nin kuruluşuna öncülük eden Nahum; Hexagon Danışmanlık’ın Yönetim Kurulu Başkanlığı’nın yanısıra, Hexagon Katı Atık Yönetim Kurulu Başkan’lığını da yürütmektedir. Jan Nahum, 2006 yılında Hexagon Mühendislik ve Tasarım A.Ş nin kuruluşuna öncülük etmiş ve halen Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütmektedir. Aynı yıl +90 Hızlı Prototip ve küçük ölçekli üretim şirketinin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı görevini yürütmektedir. Jan Nahum halen Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi olup, Mükemmeliyet Merkezleri Yönetim Kurulu Üyesidir.
Dünyada Gelişen En Önemli Sektörlerden Biri olan 3 Boyutlu Printer ve Sarf Malzemeleri ile İlgili Startup Firmamızın Tamamı Yerli IP (Intellectual Property) Geliştirdiği Cihaz ve Reçine Presentasyonu
11.11.1970 yılında İstanbul’da doğan Jules Rakos, 1988 yılında Şişli Terakki Lisesi’nden mezun olduktan sonra 1990-1993 yıllarında Boston’da North Eastern Üniversite’sinde İşletme Lisans öğrenimini tamamlamıştır. 1994-2000 yılları arasında Profilo’da Dış Ticaret Departmanında yöneticilik yapmıştır. Sn. Rakos, 2000 yılında kendi şirketi olan Promarket Dış Ticaret Firması’nı kurarak ağırlıklı TV üretimi ile BSH Türkiye’ye Philips, Profilo gibi tanınmış markalar altında TV üretmeye, aynı zamanda BOSCH ve Profilo markaları altında Türk Kahvesi makinesi üretimine başlamıştır. Girişimci akumeni yüksek olan Sn. Rakos, Verifone Türkiye şirketinin kurucu ortaklarından olup PANAROMA BİLİŞİM A.Ş. şirketi ile Yazarkasa, POS cihazlarının üretiminde yer almış, 2019 ‘da şirketteki hissesinin % 100’ünü satarak çıkış yapmıştır.
2013 yılında yurt içinde Promarket Tasarım ve Teknoloji A.Ş.’yi, 2017 yılında Dubai’de 3bfab Printing Solutions DMCC’yi kuran Sn. Rakos, Novafab markası altında 3 boyutlu yazıcı cihazlarının üretimine başlamıştır. Yoğun Ar-Ge ile kuyumcu ve dental sektörüne uygun 3D printer ve özel reçine üretimine devam eden şirket hızla çok uluslu müşteri ağına sahip olmuştur. Şirket, 20 ülkede 150 müşteriyi portföyüne katarak sürdürülebilir büyüme trendini devam ettirmektedir.
İngilizce bilen Sn. Rakos iki çocuk babasıdır.
1976 yılında Ankara, Çankaya’da doğmuştur. Orta eğitimini Balıkesir Zühtü Özkardaşlar Lisesi’nde 1994 yılında tamamlamıştır. Lisans eğitimini Erciyes Üniversitesi İşletme bölümde 2000 yılında tamamlamıştır.
2001 yılında, Microsoft uzmanlık belgelendirmelerinden olan; MCSE, MCDBA ve MCP sınavlarını vererek sertifikalarını almıştır. Sonrasında Alpdata Yazılım’da Yazılım Geliştirme Uzmanı olarak çalışma hayatına başlamış ve İzmir İl Sağlık Müdürlüğü Döner Sermaye Otomasyonunu kurmuş ve 3 yıl süreyle yönetmiştir.
Sonrasında, hem sektör hem ülke değiştirme kararı alarak 2004-2007 Yenigün İnşaat A.Ş. Finans ve İdari İşler Müdürü olarak Kuveyt’te çalışmıştır.
Proje bitimiyle birlikte Ekin Proje’ye İnsan Kaynakları ve İdari İşler Müdürü pozisyonuyla transfer olmuş ve Doha – Katar Uluslararası Havalimanı Yolcu Terminali Projesinde 2007-2012 yılları arasında görev almıştır.
Projenin tamamlanmasıyla birlikte Polimeks İnşaat’ın teklifiyle Aşgabat – Türkmenistan Uluslararası Havalimanı projesine yine aynı pozisyonla transfer olmuştur.
Son yurtdışı deneyimi olarak da Sasel Saudi firmasıyla 2014-2016 yılları arasında Suudi Arabistan’daki 18 ayrı projenin koordinasyonundan sorumlu İnsan Kaynakları Müdürü pozisyonuyla görev almıştır.
2016 yılı Mayıs ayında itibaren ise Torku çatı markasıyla bilinen Konya Şeker – Anadolu Birlik Holding bünyesinde Eğitim ve Kurumsal Gelişim Müdürü olarak görev yapmaktadır.
Dijital Çağda Yalın Kültürün İnşası ve Kalıcılığı
Dünya Dijitalleşmenin arttığı, fabrikaların akıllandığı, süreçlerin ve döngülerin giderek hızlandığı bir döneme girdi. Yeni koşullarda Yalın’ın yeri ne olacak?
Yalın’a başlayan şirketlerin önemli bir bölümü bunu sürdürmekte sorun yaşıyorlar. Şirketlerde Yalın Üretimle başlayan serüvenin, Yalın Yönetim ve Yalın Kültüre doğru evrimleşmesi ve bunun kalıcılığının sağlanması eskisinden de zorlu bir çabayı gerektiriyor. Bu çaba içerisinde tüm paydaşlara önemli roller düşüyor. Öte yandan bunu başarabilen şirketleri kuşkusuz çok iyi bir gelecek bekliyor. 2007 yılında Yalın yolculuğuna başlayan Wagner Kablo’nun son 12 yıldır elde ettiği deneyimleri yukarıdaki temalar ışığında paylaşacağız.
1980 yılında Boğaziçi Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. 1980 – 1983 yıllarında ABD’de bulunarak Michigan Üniversitesi’nde Elektrik Mühendisliği ve Bilgisayar Enformasyon Kontrol Mühendisliği Bölümlerinden iki ayrı Master derecesi aldı ve aynı zamanda Asistan olarak çalıştı. Yurda dönüş ve askerlik görevinin akabinde 1984 – 1991 yılları arasında Kepez Elektrik A.Ş şirketinde Proje ve Bölüm Direktörlüğü yaptı. 1992 yılında sektör değiştirerek önce Alman – Türk ortaklığı olarak başlayan ve 2009 yılında yabancı payı Türk hissedarlara devredilen Wagner Kablo A.Ş firmasını kurdu. Halen bu firmanın Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO görevini sürdürmektedir. Firmanın ana faaliyet konusu otomotiv sektörüne yönelik kablo bağlantı sistemleri imalatı olup yaklaşık 500 kişi çalışmakta, üretimin tamamına yakını 25 ülkeye ihraç edilmekte ve 2007 yılından beri Yalın uygulamaları sürdürülmektedir. Çeşitli Şirket ve STK larda Yönetim Kurulu Başkan ve Üyelik görevlerini üstlendi ve ANSİAD (Antalya Sanayici İş İnsanları) ve ASBİAD (Antalya Serbest Bölgesi İş İnsanları) Derneklerinde Yönetim Kurulu Başkanlığı görevlerinde bulundu. Muhtelif gazete ve dergilerde yayınlanmış makaleleri ve ‘Yalın Düşünce ve Üretim’ adlı bir kitabı bulunmaktadır.
Zorlu Zamanlarda Yalın İnsan Kaynakları Uygulamaları
İletişim Bilimleri üzerine ihtisas yapan Meryem İnan, 2001 – 2002 yıllarında Dünya Bankası tarafından desteklenen ve örnek çalışma olarak tanımlanan, Bureau of Educational and Cultural Affairs of the U.S. Department tarafından sponsorluğu yapılan, SECI (Southeast European Cooperative Initiative) bölgesi ülkelerinde ticaret ve nakliye sorunlarını çözmeyi hedefleyen, Trade and Transport Facilitation in Southeast Europe ‘Training Facilitation Component’ çalışmasında Öğretim Tasarımcısı olarak görev almış; aynı zamanda alandaki mesleki kitaplara da öğretim tasarımcısı olarak katkıda bulunmuştur.
İnsan Kaynakları alanında mesleki gelişimi ve çalışma hayatına katkıyı hedefleyen İnan, önce Sabancı Üniversitesi’nde Öğrenci Kaynakları ardından İpragaz A.Ş’de İnsan Kaynakları Departmanı’nda görev yapmıştır.
2005 yılı başında, Toyota Türkiye’de İnsan Kaynakları alanında çalışma hayatına devam eden İnan, Toyota’da 12 yılı aşkın süreyle İnsan Kaynakları ve İnsan Kaynakları’nın etki ettiği diğer konuları da kapsayacak şekilde (Uzun vadeli çalışan gelişimi, üretim ve hat yönetimi, liderlik, lider rol ve görevleri, sürekli iyileştirme, operasyon geliştirme, sürdürülebilirlik vb.) hemen hemen tüm İnsan Kaynakları Fonksiyonlarında uzman ve yönetici olarak çalışmıştır.
Toyota’da çalışma sürecince, Uluslararası Şirketiçi Transfer (ICT) kapsamında, 2 yılı aşkın süreyle, Japonya Toyota Ana Merkezi’nde İnsan Kaynakları Departmanı ve Toyota Enstitü’de, Global İnsan Kaynakları Stratejileri ve Yayılımı üzerine çalışmıştır.
Toyota’da geliştirdiği sistem ve yapılar, Global Toyota fabrikaları tarafından hala kullanılmaya devam etmektedir.
Profesyonel kariyerine 2017 Nisan ayından itibaren İngiltere Jaguar Land Rover’da İnsan Kaynakları Müdürü olarak devam eden İnan, ‘Yalın İnsan Kaynakları’ bakışını yaygınlaştırmak üzerine çalışmalar sürdürmekte ve Türkiye Yalın Enstitü çalışmalarına destek vermektedir.
Panagro’da Yalın Dönüşüm ve Torku Ödüllendirme Sistemi
2018 Mayıs ayında Yalın Dönüşüm yolculuğuna başlamış olan Panagro Gıda’nın et ve şarküteri tesisleri yapmış olduğu çalışmalar 2019 yılında da aynı hızla devam etmektedir. Kaizen çalışmaları ile sahada değişim ve dönüşüm mavi yakadan itibaren tetiklenirken, 5S faaliyetleri ile sahada tertip ve düzeni sağlamaya dönük uygulamalar başlatılmış; polivalanslar ve Tek Nokta Dersleri ile kurumsal hafıza ile yetkinlik geliştirme çalışmaları eşgüdümlü şekilde ilerletilmiştir.
2019 yılında başlatılan 2. Faz çalışmalarında Şarküteri biriminde başlatılan kayıp yönetimi konusu tüm işletme geneline yaygınlaştırılmış, büyükbaş kesim ve parçalama birimlerindeki hat dengeleme ve hat yönetimini geliştirmeye dönük iyileştirme çalışmaları başlatılmıştır. Tüm bu çalışmalara ek olarak yürütülen QA matris uygulamaları sayesinde hata türleri ve tiplerinin her bir proses adımında oluşumu ve kaynağında önlenmesi için kalite kaizen çalışmaları başlatılmıştır.
Günlük Yönetim Sistemi GYS) ile performans takibinin şeffaflaştırılması çalışmaları sürerken, çalışan motivasyonunu artırmaya dönük mavi yaka ödüllendirme sisteminde atıştırmalık fabrikalarındaki model esas alınmıştır. Vardiya performansının mavi yaka düzeyinde KPI’lar ile takip edilmesi sağlanarak 2020 itibariyle tüm birimlere yaygınlaştırılması planlanmaktadır.
Panagro Yalın Dönüşüm yolculuğunu üretim müdürü Murat Sakallı; Torku GYS ve Ödüllendirme Sistemi uygulamalarını ise Kemalettin Akkaya aktaracaktır.
Murat Sakallı, 1975 yılı Yozgat – Şefaatli doğumludur, evli iki erkek çocuk babasıdır. Yüksek Öğrenimini 1994-1998 yılları arasında Atatürk Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümünde tamamladı. İş yaşantısına 2001 yılında Yaşar Holding bünyesindeki Pınar Anadolu Gıda San. Tic. A.Ş.’de başladı. 2001 – 2002 yılları arasında Satınalma Sorumlusu olarak görev aldı. 2002-2004 yılları arasında Satınalma Şefi olarak görev aldı. 2004-2011 yılları arasında Et İşletmesi ve Kesimhane Bölümlerinin Ekip Lideri olarak görevlendirildi. Bu görev sırasında şarküteri üretim, hayvan kesimi parçalanması ve sevkiyatı, hammadde ve ambalaj satınalma organizasyonlarının sorumluluğunu yürüttü.
2011 yılından itibaren Anadolu Birlik Holding bünyesinde yeni kurulmakta olan ve Türkiye’nin bir kampüste kurulan en büyük entegre tesisi olan Panagro Tarım Hay. Gıda San. Tic. A.Ş.’de İleri İşlem Üretim Müdürü olarak göreve başladı. Fabrikanın kurulum aşamasında proje ve şantiye aşamalarında görev aldı. Tesisin kesimhane, parçalama, döner, MAP, taze donuk hattı, pişmiş donuk hattı, şarküteri üretim hattı, şarküteri paketleme hattı, dilimleme hattı, kavurma, pastırma, rendering et kemik ve kan unu hatları, soğuk muhafaza depolarının yapılmasında, fabrikanın izlenebilirlik sistemlerinin (SAP) kurulmasında, ürün reçeteleri ve know-how’larının oluşturulmasında görev aldı.
Bu hatlarda çalışacak tüm makine ve ekipmanlarının şartnamelerinin hazırlanması, makinelerin satınalınması, makine hat ve ekipmanların nakliyesi – gümrük işleri, makina ve ekipmanların kurulum, montajı ve devreye alınmasına katılarak Proje Liderliği yaptı.
Sanayi İşletmelerinin Verimlilik Dönüşümünde Uygulamalı Yetkinlik ve Dijital Dönüşüm Merkezleri
Selçuk Üniversitesi Fizik Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. Gazi Üniversitesi Fen Bilimler Enstitüsü’nden 1992 yılında Fizik ana bilim dalında Yüksek Lisans, 1999 yılında Yönetim Bilişim Sistemleri alanında Doktora çalışmasını tamamladı.
Bugünkü görevinden önce, Cumhuriyet Üniversitesi Fizik Bölümü’nde Akademisyen, özel sektörde Bölge Yöneticisi, İçişleri Bakanlığı MERNİS Projesinde Programcı ve Sistem Çözümleyici olarak görevler aldı.
1988 yılında kuruluşunu yaptığı Milli Prodüktivite Merkezi Enformasyon Teknolojileri ve Bilgi işlem Bölümü’nde 16 yıl Bölüm Başkanlığı yaptı. Türkiye’nin Informatik Altyapısı ve Gelişimi araştırma projesini yürüttü. Birçok Bakanlık ve Kamu Kuruluşu ile Belediyelere Yönetim Bilişim Sistemleri konusunda danışmanlık projelerini yönetti. Dünya Bankasınca 1991-92 yıllarında yürütülen ‘Bilgi Tabanlı Ekonomiye Doğru Türkiye’ isimli çerçeve projesinin hazırlanmasında görev aldı. Çeşitli Bakanlıkların katılımıyla yürütülen ‘Türkiye Ulusal Enformasyon Altyapısı Sistemi, 2010’ projesi ile e-ticaret ve e-devlet çalışma gruplarında MPM’yi temsilen çalışmalarda bulundu.
2003-2004 yıllarında Milli Prodüktivite Merkezi Genel Sekreterliği görevini yürüttü. Daha sonra aynı kuruluşta Teknik Danışman olarak görev yaptı. MPM döneminde 1996-2011 yılları arasında 40’dan fazla ilde yürütülen Verimliliği Artırma Projelerinde, Proje Yöneticisi, Danışman ve Eğitimci olarak görevler aldı. 2003-2004 yılı çalışma döneminde TSE’de Bilgi Teknolojileri Standartları Hazırlık Grubu Yöneticiliği görevinde bulundu.
Yaklaşık on yıldan bu yana çeşitli zamanlarda; Ankara, Gazi, Selçuk ve Kırıkkale Üniversitelerinde; ‘Bilgisayar Bilimleri’ disiplini çerçevesinde ‘Bilgisayar Sistemleri, Paket Programlar, Nümerik Analiz, Kontrol Sistemleri, Yönetim Bilişim Sistemleri’ alanlarında dersler vermiştir.
Uzmanlık alanı; Yönetim bilişim sistemleri, yazılım projelerinin yönetimi, bilgisayarların endüstride kullanımı, e-iş, e-devlet yapılanması, verimlilik yönetimi, yalın uygulamalar, yetkinlik ve dijital dönüşüm merkezleri (model fabrikalar) yenilikçilik (inovasyon). Bu alanlarda yayınlanmış yirmiden fazla makale ve bilimsel çalışması bulunmaktadır.
MPM’nin 2011 yılında kapatılarak, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına Bağlı Verimlilik Genel Müdürlüğü’nün kurulması ile birlikte, görevini Verimlilik Uygulamaları Daire Başkanı olarak sürdürmektedir. Halen Model Fabrikalar ve Yenilik Merkezleri konusunda Türkiye’de 6 farklı ilde Proje Yöneticisi olarak görevli bulunmaktadır.
Yalın Düşünce’nin Organizasyonun Tüm Birimleri Tarafından Sahiplenilmesi ve İş Akışında Kullanılması
1962 yılı Amasya doğumlu Mustafa Laçin, 1984 yılı İstanbul Teknik Üniversitesi Matematik Mühendisliği Bölümü mezunudur.
1994 yılında kurulan Silverline Endüstri ve Ticaret A.Ş.’nin kurucu ortağı olarak uzun yıllardır sanayici kimliği ile iş hayatının içindedir. Tempo Metal Aksesuar Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Silverline Ev Gereçleri Satış ve Pazarlama A.Ş’nin Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Laçin’in, grup şirketlerinin, yurt içi ve yurt dışında etkin varlık göstermeleri ve ihracatta güçlü bir yapıya kavuşmalarına yönelik önemli atılımları olmuştur.
Genç, dinamik ve deneyimli kadrosu, yenilikçi vizyonu ile firmanın davlumbaz ve aspiratör pazarında Avrupa’nın ilk 5, Dünyanın ilk 10 üreticisi arasına girmesinde profesyonel yönetim anlayışı ile önemli rol oynamıştır.
‘Bir ülke markaları kadar güçlüdür’ anlayışı ile marka yatırımlarını önemseyen Mustafa Laçin, grubun amiral gemisi Silverline Ankastre’nin dünya markası olma vizyonu çerçevesinde önemli başarılara imza atmasına da öncülük etmiştir.
Halen TGSD ( TÜRK GİYİM SANAYİCİLERİ DERNEĞİ )’nin Yönetim Kurulu Üyeliğini sürdüren Laçin, yeni yatırımlar ile dünyada markalaşma hedeflerine yönelik çalışmalarına devam etmektedir.
Uygulamalı Eğitim; A3 ile Problem Çözme ve Kata Yaklaşımları
U düzeni, sınırlı katılımcı (Başvuru sırasına göre katılım teyidi verilir. Firma başı 1 kişi) + Salon kapasitesi kadar gözlemci girişi serbesttir.
Bu oturumda problem çözme dışında yalın liderler geliştirmenin de birer aracı olarak kullanılan A3 ile problem çözme ve Kata yaklaşımları tanıtılarak, aralarındaki farklar anlatılacaktır. Her iki yöntem ile basit uygulamalar yapılarak, panolar önünde yöntemlerin gösterimi yapılacaktır.
1964 yılında İstanbul’da doğdu. 1983’te Galatasaray Lisesi’nden mezun oldu. Yükseköğrenimini Boğaziçi Üniversitesi’nde tamamlayıp 1988’de Endüstri Mühendisi, 1991’de Yüksek Endüstri Mühendisi unvanlarını aldı. Boğaziçi Üniversitesi’nde yüksek lisans yaptığı dönemde, 3 yıl boyunca araştırma görevlisi olarak çalıştı ve ağırlıklı olarak üretim şirketlerine yönelik projelerde görev aldı.
Askerliğini tamamladıktan sonra, 1992 yılında Koç Holding Organizasyon ve Metot Koordinatörlüğü’nde uzman olarak çalışmaya başladı. Koç Topluluğu üretim şirketlerine yönelik tasarlanan Prodüktivite Yönetim Projesi ve Bilgisayar Destekli Üretim Yönetimi Projesi’nde Proje Yöneticisi olarak çalıştı. Arçelik A.Ş. Buzdolabı (Eskişehir) ve Çamaşır Makinesi (Çayırova) işletmelerinin modernizasyon ve kapasite arttırım projelerinde rol aldı. Çeşitli Koç Topluluğu şirketlerinin yeniden yapılanma ve süreç iyileştirme projelerinde Proje Yöneticisi veya Ekip Üyesi olarak görev yaptı.
1997 yılında kurulan i.d.e.a. İnceleme, Danışmanlık, Eğitim ve Araştırma Merkezi A.Ş. şirketine geçerek burada danışman-eğitmen olarak çalışmaya başladı. i.d.e.a.’da Yalın Üretim Takımı Sözcüsü olarak, başta Yalın Üretim Sistemi ve teknikleri olmak üzere; Süreç Yönetimi, Yeniden Yapılanma, Proje Yönetimi gibi alanlarda çalışmalar yaptı, konuyla ilgili seminerler geliştirdi, bunları şirkete özel ve/veya genel katılıma açık seminerler olarak sundu ve çeşitli projelerde uygulama danışmanlığı yaptı.
TOFAŞ’ta çeşitli ‘Kaizen Breakthrough’ projelerinde çalıştı ve 1997 yılında İsviçre’de bir hafta süren bir eğiticilerin eğitimi seminerine katılarak bu konuda eğitmen sertifikası aldı.
1998 yılında İstanbul’da ‘Lean Enterprise Institute’ ile iş birliği halinde düzenlenen ‘Yalın Zirve – İstanbul’ adlı konferansın organizasyonunda, Etkinlik Proje Yöneticisi olarak görev aldı. Aynı yıl Japon Üretim Sistemleri ile ilgili, Japonya’da bir ay süren bir eğitim programına katıldı.
Evli ve iki çocuk babası olan Nezih Soydan, Kasım 2002’den beri Yalın Enstitü bünyesinde 60’ın üstünde şirkete Proje Yöneticisi olarak Yalın Dönüşüm danışmanlığı desteği verdi.
GOSB Yönetiminin ve Bölgesindeki Firmaların Çetin Rekabet Koşulları için 2020-2030 Vizyon ve Yol Haritası
Nil Sönmez, 1980 yılında İstanbul’da doğdu. İtalyan Lisesi’nden mezun olduktan sonra, yüksek eğitimini Politecnico di Milano ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nde Mimarlık alanında, üniversite ikinciliği ve fakülte birinciliği dereceleri ile tamamladı. Çalışma hayatına ilk olarak İTÜ Proje Yönetim Merkezi’nde adım attı. 2005 yılında İmar Uzmanı olarak çalışmaya başladığı Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde, önce 2011 yılında Yapı Müdürü ve akabinde 2013 yılında da Bölge Müdürü görevlerine terfi etti. Kendisi halen bu görevi sürdürmektedir. İngilizce ve İtalyanca dillerine hakim olan Sönmez, evli ve iki çocuk annesidir.
Yalın İnşaat Yönetiminde Son Planlayıcı Sistemi
Nizami Özçelik, Turner International’da Teknik Ofis Mühendisi’dir. Orta Doğu Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünden mezun olmuştur ve ODTÜ Yapım Yönetimi Mühendisliği Yüksek Lisans derecesine sahiptir. Yüksek lisans eğitiminin parçası olan, Uluslararası Yapı Projelerinde Kar ve Risk Primi Oranlarının Belirlenmesi ile ilgili bir tez yazan Nizami, İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde Proje Yönetimi doktorası yapmaktadır.
2018 yılında Turner International’da Şişecam’ın TR8 Düzcam Fabrikası, Polatlı Ankara projesinde çalışmaya başlamıştır.
Daha önce LEED sertikalı 1200 konutluk AND Pastel projesinde Teknik Ofis Mühendisi olarak çalışmıştır.
Nizami, sözleşme, maliyet, planlama, raporlama ve hakediş konularında tecrübeye sahiptir. Planlama, iletişim, etkili koordinasyon ve problem çözme becerilerine sahiptir.
İnşaat Yönetimi alanına olan ilgisini hem teorik hem pratik açıdan güçlendirmeyi hedeflemektedir.
Yalın Ekipler
1975’de Mersin’de doğan Oğuzhan Gürsoy, Ankara Fen Lisesi’nin ardından Orta Doğu Teknik Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği’nde lisans eğitimini tamamlayıp, 1996 yılında Unilever’de iş hayatına Otomasyon ve Kontrol Sistemleri Mühendisi olarak başladı. Aynı şirketin farklı fabrikalarında Proje Müdürü, Mühendislik ve TPM Koordinatörü, Planlama Müdürü ve Fabrika Müdürü görevlerini yerine getirdikten sonra 2010-2011 yıllarında yurt dışı görevlendirmeyle Operasyonel Verimlilik Direktörü olarak görev yaptı. Türkiye’ye döndükten sonra Unilever Ev ve Kişisel Bakım Fabrikalar Direktörlüğüne atandı. 2014 yılında Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubunda Banyo Grubu Operasyon Direktörü olarak göreve başlayan Gürsoy, 2016’dan bu yana Operasyondan sorumlu Başkan Yardımcılığı görevini yürütmekte.
TPM ve yalın üretim kültürüyle 2001 yılında tanışan Oğuzhan, o günden beri hayatın her aşamasına uygulama ve iyiye doğru dönüştürme gayretinde.
Ürün Yaşam Döngüsü’nü Geliştirmek
Refik Demirci firmalara özel Yalın Üretim projelerinin sürekliliğini sağlamak ve paydaşların kendi aralarındaki işbirliğini arttırmaları için Toyota ve GE gibi teknolojiyi en iyi kullanan dünya devlerinin kendi müşterilerinin ihtiyaçlarını tanımlanmasından Tasarıma, Ürün Yönetiminden İmalata ve Teslimata kadar Yalın Üretim ve Yönetimi tekniklerini uygulayarak 3D Experience platformunda Ürün Yaşam Döngüsü’nü nasıl geliştirdiklerini anlatacak.
2001 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümünden yüksek derece ile mezun oldu. Tamamladığı başarılı araştırma tezine Y.T.Ü. Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü tarafından yapılan yatırım ile bir sene Araştırma Asistanı olarak çalıştı. Sonrasında Sistem Teknik A.Ş.’de Tasarım Mühendisi, Proje Mühendisi/Koordinatörü gibi pozisyonlarda görev aldı.
2004’te dil eğitimi için İngiltere’ye giden Demirci, yabancı dilini geliştirdikten sonra Manchester College’de Chartered Marketing Sertifika Programını ve yüksek lisans olarak Sheffield Hallam University’sinde üretim odaklı ‘Endüstri Mühendisliği ve Yönetimi’ alanında MBA programını tamamladı.
2000 yılında Mercedes Benz Hoşdere fabrikasında aldığı Kaizen eğitimi ve tamamladığı projesini devam ettirmek için bitirme tezini farklı sektörlerde (Otomotiv, Gemi, Gıda, Endüstriyel Tesis gibi) ‘Yalın Üretim Yönetimleri’ üzerine yaptı; İngiltere ve Amerika’dan 5 şirket ile eş zamanlı çalışarak Yalın Düşünce’nin uygulama haritasını çıkardı.
Verilen özel çalışma vizesi ile Sheffield’ta iki sene Proje Mühendisi ve Yöneticisi pozisyonunda çalıştı, bu süreçte İngiltere, İskoçya, Fransa ve Mısır’da birçok endüstriyel tesis projeleri tamamladı.
2009’da Türkiye’ye kesin dönüş yaptıktan sonra Asaş Alüminyum ve ThysenKrupp firmalarında Proje Müdürlüğü gibi pozisyonlarda görev aldı. 2011’de özel bir davetle DASSAULT SYSTEMES ailesine katılan Demirci, EMEA bölgesine ait Türkiye ve Yunanistan’da SOLIDWORKS markasının Ülke Sorumluluğunu aldı ve 8 yıldan fazladır Teknik Satış Müdürü pozisyonunu yönetmektedir.
Bu zaman zarfında Tasarım ve Üretime yönelik IT teknolojisinin ülkemize transferi için yetkili satıcıların mühendislik kabiliyetlerini Avrupa çapında en yüksek seviyeye çıkararak Tasarım ve Üretim yapan firmaların Ar-Ge/Ür-Ge departmanlarına destek oldu. Halen yetkili satış kanalları aracılığıyla Tasarım, Simulasyon, Kalite, Üretim ve Satış departmanlarının hedeflerine yönelik teknolojileri sağlayarak firmaların İnovasyon, Mühendislik, Dijital Satış ve Üretim süreçlerinde gerekli dönüşümün yapılması üzerinde çalışmaktadır.
Yalın Hakkında Her Şeyi Birinci Sınıfta Öğrendim
Organizasyonlar başarılı yalın yolculukları yalın karmaşıklığın sadeliğinde olduğunu anlayarak gerçekleştirirler ve bu da bir plana sahip olmak, plan yapmak, planı kontrol etmek ve daha sonra plan üzerinde iyileştirme için ayarlama yapmaktan geçer. Ancak, şu soruyu sormakta ısrar etmeliyiz: Kuruluşların yalın ilkeleri etkili bir şekilde anlamaları ve yürütmeleri neden bu kadar zor? Sürdürülebilir yalın başarının ve operasyonel mükemmelliğin temeli, bunun bir düşünme şekli olduğunu anlamaktır. Yalın araçlar belirli organizasyonel problemleri çözmek için geliştirilmiştir. Her yalın araç, belirli bir iş problemi için bir çözümü destekler. Ancak, şirketler hangi problemleri çözmeye çalıştıklarını net bir şekilde anlamadan yalın araçları uygulamaya çalışmaktadırlar. Bu durum akıllara şu soruyu getirmektedir: Problemleri neden ilk etapta çözmek isteriz? Bunun nedeni, kuruluşu daha güçlü hale getirmektir. Yalın, hata yapmadan müşterilerimize daha iyi hizmet verme, gelirleri artırma ve maliyetleri düşürmeyi hedefler. ‘Yalın yolculuk’ terimi şimdi neredeyse felsefi çağrışımlar üstlenirken, bunun işi iyileştirmekle ilgili olduğunu unutmayalım. Yalın sonuçlarla ilgili bir kavramdır. Organizasyonlar yalın yolculuklarında zorluklarla uğraşırlar çünkü sadece yalın araçlara odaklanırlar ve yalın ilkeleri düşünmek ve anlamak için yeterli zaman harcamazlar. Bu nedenle, ‘Yalın Hakkında Bildiğim Her Şeyi Birinci Sınıfta Öğrendim’ isimli kitap yalın uygulamaları bir ilkokulda gerçekleşen aktiviteler üzerinden örneklemektedir. Bu bağlamda yalın düşüncenin organizasyonlarda benimsenmesi oldukça basit aktiviteler üzerinden olabilmektedir. Bu sunumun amacı da yalın prensiplerin günlük hayatımızda uygulanabilir olduğunu göstermek ve hayatımızın her alanında bu prensiplerden faydalanarak iş akışlarımızı kolaylaştırabileceğimizi ortaya çıkarmaktır.
Dr. Sevilay Demirkesen Çakır lisans derecesini 2010 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden almıştır. Yüksek lisans derecesini 2011 yılında Chicago’da bulunan Illinois Institute of Technology (Illinois Teknoloji Enstitüsü)’den ‘Yapım Mühendisliği ve Yönetimi’ programından alan Dr. Demirkesen, İş Sağlığı ve Güvenliği alanında çalışmalar yürütmüştür. Doktora derecesini ise 2016 yılında Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Programından almıştır.
Dr. Demirkesen’in Yalın Üretim ve Yalın İnşaat ile tanışması 2016 yılında doktora sonrası araştırmacı olarak gittiği ABD’nin Kaliforniya eyaletinde yer alan University of California, Berkeley’de başlamıştır. Burada 2 yıl süre ile ‘Yalın Üretim, Yalın İnşaat, Yalın Teknikler, Yalın İş Güvenliği ve Hata Engelleme Teknikleri’ konularında Profesör Iris Tommelein ve Dr. Glenn Ballard ile birlikte Proje Üretim Sistemleri Laboratuvarı’nda (http://p2sl.berkeley.edu/) araştırmalar yürütmüştür.
Dr. Demirkesen halen Gebze Teknik Üniversitesi’nde Öğretim Üyesi olarak çalışmaktadır. Ayrıca akademik çalışmaları devam etmekte olup University of California, Berkeley ve Karlsruhe Institute of Technology ile iş birliği kapsamında çalışmalar yürütmektedir.
Yalın Maden
1986 yılından bu yana Türkiye’de metalik maden aramaları ve işletmeciliği yapmakta olan Tüprag, Efemçukuru Altın Madeninde 2013 yılında başladığı ‘yalın dönüşüm’ faaliyetlerini ara vermeden devam ettirmektedir. Bu oturumda Tüprag ‘YALIN MADEN’ olmanın detaylarını gerçekleştirmiş olduğu yalın uygulamalardan örnekler vererek paylaşacak.
1985 yılında Ankara Atatürk Lisesi’nden, 1989 yılında ise İ.T.Ü Elektrik – Elektronik Fakültesi, Elektrik Mühendisliği Bölümü’nden mezun olmuştur.
Kariyerine Koç Holdingde başladı. 1989 -1995 yılları arasında Simko ve Arçelik firmalarında Şantiye ve Bakım Mühendisliği görevlerinde bulundu. Bu dönem içerisinde Vatani görevini Milli Savunma Bakanlığı Teknik Hizmetler Daire Başkanlığı bünyesinde Muhabere Asteğmen olarak tamamladı.
1995 yılında Toyota Türkiye’de görev aldı. Yaklaşık 10 yıl görev yaptığı bu kuruluşta sırasıyla Pres Üretim Mühendisliği, Pres Bakım Mühendisliği, Montaj Üretim Şefliği pozisyonlarında bulundu. 2005 – 2011 yılları arasında Cargill ve PepsiCo şirketlerinde sırasıyla Güvenilirlik – Bakım Müdürlüğü ve Mühendislik Müdürlüğü görevlerinde bulundu.
2011 yılından itibaren Yalın Enstitü Derneği bünyesinde danışmanlık yapmaktadır. Hali hazırda otomotiv, demir ve çelik, otomotiv yan sanayii, çimento, gıda, tekstil, enerji, gübre üretimi, döküm, madencilik ve süt endüstrisi gibi çok farklı sektörlerde Yalın Üretim, TPM ve Enerji konularında danışmanlık faaliyetleri yürütmektedir. Bu dönemde danışmanlık hizmeti verdiği başlıca kuruluşlardan bazıları AssanHanil, Bursa Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü, Çimtaş Boru, Çolakoğlu Metalurji, Eczacıbaşı, Erbakır, Erkunt, Jokey Plastik, Sançim Çimento, Savcan Tekstil, Sütaş, Tüprag Madencilik, Tekfen Holding – Toros Tarım, Vestel Beyaz Eşya ve Vestel Elektronik’tir.
Yalın Maden
1986 yılından bu yana Türkiye’de metalik maden aramaları ve işletmeciliği yapmakta olan Tüprag, Efemçukuru Altın Madeninde 2013 yılında başladığı ‘yalın dönüşüm’ faaliyetlerini ara vermeden devam ettirmektedir. Bu oturumda Tüprag ‘YALIN MADEN’ olmanın detaylarını gerçekleştirmiş olduğu yalın uygulamalardan örnekler vererek paylaşacak.
1982 yılında Kocaeli’nin güzel ilçesi Karamürsel’de doğdu. Çocukluktan beri toprak altı ve üstüne olan ilgisi onu Üniversitede Maden Mühendisliği’ne yönlendirdi. Dumlupınar Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü’nden 2004 yılında mezun oldu. 2005–2010 yılları arasında mermer sektöründe farklı şirketlerde, Mermer Ocağı Şantiye Şefi, Mermer Fabrikası Üretim Sorumlusu gibi görevlerde çalıştı. Metal madenciliğinde de tecrübe kazanmak amacıyla, 2010–2011 yılları arasında Elazığ/Maden Bakır İşletmesi’nde Vardiya Mühendisi ve Açık Saha Şefi olarak çalıştı. 2011 yılında İzmir Efemçukuru’nda faaliyete başlayan, TÜPRAG Efemçukuru Altın Madeni’nde Mühendis olarak metal madenciliğe devam etti. Bu süreçte; Proses Kontrolör, Proses Süpervizör, Proses Gelişim ve Eğitim Mühendisliğinde görev aldı. 2013 yılında, Sürekli Gelişim Proje Koordinatörü olarak madenin ‘Yalın Dönüşüm’ Süreci Yöneticisi oldu. Madenin tüm yeraltı ve yerüstü lokasyonlarında, Yalın Kültürün benimsenmesi ve hayata geçirilmesi çalışmalarında Koordinatörlük yaptı. 2017 Haziran ayından itibaren, Yalın Uygulamaları Proses Tesisi’nde gerçekleştirmek adına, Maden Tesis Yöneticisi olarak göreve başladı.
İyi, Mükemmelin Düşmanıdır
Biraz merak, biraz cesaret ile iyiye razı olmadan, sonu olmayan mükemmeliyete ulaşabilme yolculuğu…
1980 Adana doğumlu olan Serdar Göktekin evli ve iki kız çocuğu babasıdır. Mersin Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun oldu. Okuldan sonra babası Osman GÖKTEKİN’in kurmuş olduğu, elektronik ve elektrikli ev aletleri sektöründe Irak ve İran pazarlarında faaliyet gösteren Göktekin Co. (GOSONIC) firmasında Pazar ve İş Geliştirme alanında çalışmaya başladı. 2 yıl sonra Irak Ülke Müdürlüğü pozisyonunda gelen Gökdemir bu görevi 6 yıl sürdürdü.
GOSONIC Irak, 6 yıllık bu süreçte, özellikle global pazarda tedarik zinciri geliştirme, pazarlama ve satış ağı geliştirme konularına önem vererek her yıl en az %50 ciro büyümesi ile 2011 yılında yıllık 40 milyon US$ ciroya ulaştı. Akabinde Türkiye’de yatırım yapma ve iş geliştirme amacı ile 2011-2013 yılları arası gayrimenkul ve arsa yatırımları yaparak Göktekin Yapı’nın temellerini atmaya başladı.
2013 sonunda Göktekin Yapı’yı kurarak hayatında yeni bir dönem açt. Bu yeni dönemin başlamasından bugüne kadar Göktekin Yapı olarak Adana’nın farklı noktalarında konut ve iş yeri projelerini hayata geçirdi. 2019 yılında Göktekin Proje ve Osmanoğlu Şirketlerini de kurarak endüstriyel yapı sektöründe faaliyet göstermeye başladı.
Bugün gayrimenkul sektöründe, mevcut ve yeni başlanacak projelerin yanı sıra endüstriyel yapı projeleri ile de yolculuğuna ‘doğru insanı bulma’ amacı ve ‘iyileştirme sonsuzdur’ prensibi ile devam etmektedir…
5S Uygulamak Sadece Fabrikaların Görevi Midir? Kamusal Alanda 5S Çalışması Public 5S
Yalın projesine başlanan bir işletmede ilk ve gerçekleşebilir başarı, iyi bir 5S uygulamasının hayata geçirilmesidir. Fakat karşımıza çıkan sorun, hayata geçirilen 5S uygulamasının sürekliliği ve sürdürülebilirliğinin sağlanması oluyor genelde. Ve işletmelerde 5S uygulamasının hakkıyla ve tam olarak sahada gerçekleştirilmesi için yoğun bir çaba gösteriyor tüm işletme çalışanları.
Ama ya hayatımızın önemli bölümünü geçirdiğimiz kamusal alanlar? Caddelerimiz, sokaklarımız, parklarımız, okullarımız? Ya onlar? Onların da temiz ve düzenli tutulması gerekmez mi?
Hep imreniriz, değil mi? Japon taraftarlar son dakika golüyle elendikleri Dünya futbol şampiyonasında, maçın sonunda tribünü temizleyip stattan ayrıldılar haberini okuyunca. Hatta futbolcuların da soyunma odalarını temizleyip terk etmelerini. Hepimizin ortak alanlarının temizlik ve düzen sorumluluğu nasıl olacak? Bunun sürekliliğini nasıl sağlayacağız?
İşte bu soruların cevabını Public 5S anlayışı ile cevaplamak mümkün. Japonya’da küçük yaşlardan başlanılan bu kültürel değişimi ve tertemiz sokakları, düzenli olması alışkanlığını ülkemize de kazandırmak için, kamusal bir hareket olarak Public 5S’i hayatımıza katalım mı? Ne dersiniz?
1975 yılında Manisa’da doğdu. İlk ve ortaöğrenimini Manisa’da tamamladı. Dokuz Eylül Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü mezunudur. İzmir Ekonomi Üniversitesi’ndeki MBA (Master of Business Administration) eğitimi sırasında, 2008 yılında, Erasmus bursuyla Fransa’nın Nantes kentinde Audencia İşletme Okulu’nda 6 ay süreli Strategic Management & Consultancy isimli programda eğitim aldı.
İş yaşamında farklı firmalarda mühendis ve orta kademe yöneticilik görevi üstlendi. Yurtdışı iş deneyimi kapsamında da sekiz ay Rusya Cumhuriyetinde görev yaptı.
2009 yılında Japon devlet kurumlarından AOTS (The Association for Overseas Technical Cooperation and Sustainable Partnerships) bursuyla Nagoya’da bir aylık The Production Management Training Course isimli eğitime katıldı. AOTS’nin dünya üzerindeki 43 ülkede yer alan Mezunlar Ağının Türkiye kursiyerlerini bir araya getirerek AOTS Mezunları Derneği adıyla dernekleştirdi. 2010 yılında kurulan derneğin Kurucu Başkanı olarak bugüne kadar Japonya ile çok yoğun iş birliklerinde bulundu. 2014 yılı Ekim ayında Tokyo’da düzenlenen AOTS/HIDA Mezun Kulüpleri Genel Kurulunda yapılan oylamada Avrupa Federasyonu (EFAAS) Dönem Başkanı seçildi ve bu görevine 2016 Ekim ayına kadar devam etti.
2000-2002 yılları arası TMMOB (Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği) Makina Mühendisleri Odası EİM MEDAK (Endüstri-İşletme Mühendisliği Meslek Dalı Ana Komisyonu) Türkiye Başkanlığı görevini yürüttü. TMMOB (Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği) Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesinde 2012-2018 yılları arasında Şube Yönetim Kurulu Üyeliği ve Saymanlık görevlerinde bulundu.
Profesyonel çalışma yaşamına Yönetim Danışmanı ve Eğitmen olarak devam etmektedir. Uzmanlık alanları Yalın Üretim, İş Süreçlerinin İyileştirilmesi, Tedarik Zinciri Yönetimi, ERP (Kurumsal Kaynak Planlaması) Sistemleri, Üretim Planlama, Stok ve Depo Yönetimi, Mali Tablolar ve Maliyet Analizi, Stratejik Yönetim olarak sayılabilir.
Eğitmenlik ve Danışmanlık faaliyetleri yanı sıra, üniversitelerde Yarı-Zamanlı Öğretim Elemanlığı yapmakta ve bilgi ve deneyimlerini öğrencilerle paylaşmaktadır.
Manisa Celal Bayar Üniversitesi’nde İşletme Doktora programına devam etmektedir ve tez yazım aşamasındadır.
Değişmeyen Unsurlara Odaklanmak
Teknolojinin çok hızlı değiştiği, değişime uyum sağlamanın her zamankinden daha zor olduğu iddia edilse de aslında hem insan hayatında hem şirket hayatında esas belirleyici olan ‘değişmeyen’ unsurlardır. Her şirketin kendi sektöründeki ‘değişmeyenlere’ odaklanması; iş modellerini ve iş yapma biçimlerini bunların üzerine kurgulaması gerekir.
Temel Aksoy, ilk, orta ve liseyi, Galatasaray Lisesi’nde okudu. Paris Nanterre Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’ni bitirdi. Boğaziçi Üniversitesi’nde master yaptı. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde asistanlık yaptı. 1984 yılında araştırmacılığa başladı, 1994’te kendi araştırma şirketini kurdu. Pazarlama araştırması mesleğinde 25 yıl boyunca sayısız araştırma yaptı ve yönetti. 2008-2010 yılları arasında Türkiye Araştırmacılar Derneği Başkanlığını yaptı. Kendi danışmanlık şirketinde (Fikirhane) Pazarlama Danışmanlığı yapıyor.
2008 yılından bu yana, www.temelaksoy.com sitesinde pazarlama ve yönetim konularında haftalık yazılar yazıyor. 2017 yılında ‘Efsaneler ve Gerçekler Pazarlama Nasıl Yapılır’ kitabını yazdı.
Yalın Üretim Ortamında Maliyet Muhasebesi
1976 yılında Eskişehir’de doğan Tunç Köse, 1994 yılında Eskişehir Anadolu Lisesi’nden mezun oldu. 1998 yılında Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü’nde lisansını tamamladı. Aynı yıl akademik kariyerine Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü’nde araştırma görevlisi olarak başladı.
2000 yılında Anadolu Üniversitesi Muhasebe Bilim Dalı’nda yüksek lisansını tamamladı. 2005 yılında aynı üniversitede Muhasebe Bilim Dalı’nda doktor unvanını aldı. 2016 yılında Profesör unvanını alan Tunç Köse, halen Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde akademik çalışmalarına devam etmektedir.
Çalışma alanları özellikle maliyet muhasebesi, yönetim muhasebesi ve maliyet yönetimi konularıdır. Birçok makale, bildiri, kitap ve bölüm yazarlığı bulunan Tunç Köse, Yalın Enstitü Derneği ile birlikte ‘Yalın Muhasebe’ konusunda çalışmalar yapmaktadır.
Yalın Yönetim Muhasebesinin Stratejik Karar Almadaki İşlevi
Planlanan İçerik:
M. Y. Tunç SANCI 1974 yılında Samsun’da doğdu. İstanbul Atatürk Fen Lisesi, İTÜ İşletme Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü ve İTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı Mühendislik Yönetimi Yüksek Lisans Programını bitirdi. 1997 – 2000 yılları arasında bir Koç Topluluğu bünyesinde danışmanlık ve eğitim hizmetleri sunan i.d.e.a. A.Ş.’de Danışman ve Eğitmen olarak görev yaptı. Kurumsal yönetim sistem ve süreçlerine ilişkin çeşitli iyileştirme projelerinde Proje Ekibi Üyesi olarak rol aldı. Karar Verme ve Problem Çözme Araçları konusunda eğitimler verdi. ‘Yönetimde 7 Karar Verme ve Planlama Tekniği’ ve ‘Hoshin Kanri – Yönetim Pusulası’ adlı kitapları İngilizceden Türkçeye çevirdi.
2002-2012 yılları arasında kurucu ortaklarından biri olduğu ADİSA Danışmanlık’ta Danışman ve Eğitmen olarak; otomotiv, dayanıklı tüketim, enerji, inşaat, gıda, bilgi teknolojileri, telekomünikasyon vb. farklı sektörlerde;
Y. Tunç SANCI, sürdürülebilir yüksek kurumsal performans için ‘stratejik doğrultu’, ‘süreç/sistem’ ve ‘insan’ unsurlarının bütünsel bir yaklaşımla yönetilmesinin gerekliliğine inanmakta ve söz konusu bütünselliği sağlayıcı yaklaşım, yöntem ve araçlarla ‘Yönetim Danışmanlığı’ alanındaki çalışmalarını sürdürmektedir.
Toros Tarım’ın Yalın Yolculuğu
1972 doğumlu olan Umut Zorlu, Diyarbakır Anadolu Lisesi’nden sonra Orta Doğu Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği’nde lisans eğitimini tamamladı. Sırasıyla ENKA İnşaat, Ford-Otosan, Delphi Otomotiv ve Anadolu Efes’te Lojistik, Üretim, Bakım, Mühendislik ve Operasyonel Mükemmelik gibi farklı alanlarda çalıştı.
Eylül 2016 tarihi itibariyle Tekfen Holding’e bağlı Toros Tarım’da Yalın Üretim Müdürü olarak çalışmaya başlayan Zorlu, Yalın Dönüşüm süreçlerine liderlik etmektedir.
Verimlilik Destek Programı Geliştirilmesi Projesi
TC. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Genel Müdürlüğü tarafından finanse edilen ‘Verimlilik Destek Programı Geliştirilmesi Projesi’, ülkemizde faaliyet gösteren firmaların verimliliğini arttırmak amacıyla bir model tasarımıdır. Böyle bir modelin geliştirilmesi için Gebze Organize Sanayi Bölgesinde bir pilot çalışma gerçekleştirilmiştir. Yalın Enstitü tarafından üstlenilen projede Yalın Üretim Tekniklerinin öğretilmesi/kullanılması yoluyla verim artışı sağlanmıştır.
Bu oturumda projenin tasarımından, kritik başarı faktörlerine, paydaş ilişkilerinin öneminden elde edilen sonuçlara ve genel bir modele dönüştürülmesine kadar yol gösterici bilgiler paylaşılacaktır.
Ülkü Kulaç, İTÜ Elektronik Mühendisliği mezunudur ve Koç Üniversitesinde EMBA programını tamamlamıştır. İyi derecede İngilizce bilmektedir. Yalın Enstitü Derneği Kurucu Üyesi, Genel Sekreteri ve Eğitmenidir.
1982 yılında Kalite Mühendisi olarak Meta Elektronik A.Ş.’ de çalışma hayatına başladı. Kalite standartlarının oluşturulması, kontrol ve test metotlarının tespiti, işçi ve teknisyenlerin kalite konusunda eğitimleri alanında çalıştı. 1983 -1989 yılları arasında Teletaş A.Ş.’ de Proses Mühendisliği Şefi olarak Elektronik devre kartı üretim bölümünden sorumlu 6 kişilik mühendislik grubunu yönetti. Kalitenin yükseltilmesi, müşteri taleplerinin karşılanması, teknolojinin verimli kullanılması konularında çalışmalar yaptı.
1989 itibaren Beko Elektronik A.Ş.’ de Üretim proseslerinin tasarlanması, üretkenlik artışına yönelik önlemlerin alınması, üretim makineleri yatırımlarının yapılmasından sorumlu Proses Geliştirme ve Yatırım Uzmanı olarak 14 kişilik teknik ekiple çalıştı. Yeni Ürün Geliştirme, Toplam Kalite, MRP, Yalın Üretim gibi alanlarda ekip çalışmalarına liderlik yaptı. Beko Elektronik üretkenlik ölçme ve kontrol sistemini tasarlayarak hayata geçirdi. Koç Grubu şirketleri ve tedarikçi firmaları için üretkenlik yönetimi konusunda grup içi danışman ve eğitmen olarak çalıştı.
1998 yılından sonra MBS Bilişim Ltd.’ de Kaynak Geliştirme Direktörlüğü yaptı. Yazılım ürünleri satış, geliştirme, kurulum, eğitim ve bilişim teknolojileri danışmanlığı alanında çalışan şirkette finansal kaynakların yönetimi ve insan kaynaklarının performansının iyileştirilmesinden sorumlu olarak çalıştı. Donanım, yazılım, ara yüz, mevcut yapıya entegrasyon, yazılım geliştirme ve kurulum içeren 13 milyon dolarlık, toplam 90 kişinin yer aldığı projenin proje yönetimini üstlendi. Performansa dayalı ücretlendirme sistemini tasarladı.
2002 yılından beri Yalın Enstitü bünyesinde yeni ürünlerin geliştirilmesi, eğitimlerin sunumu, Enstitü içi eğitimlerin gerçekleştirilmesi, yayınların hazırlanması, yeni sektörlere giriş konularında çalışmakta ve firmalara yalın uygulamalarında destek hizmetleri sunmaktadır.
Otomotiv, tekstil, gıda, beyaz ve kahverengi eşya, servis ve bayi ağı, perakende, lojistik, sağlık gibi farklı sektörlerde 70’den fazla firmanın yalın dönüşüm çalışmalarına destek vermiştir. Bu firmalar arasında Borusan Holding Şirketleri, Coşkunöz Holding Şirketleri, Doğuş Otomotiv, Teknosa, Ülker Grup Şirketleri, Yeşim Tekstil, Garanti Teknoloji, Uludağ Üniversitesi gibi isimler bulunmaktadır. Destek verdiği projeler sadece üretim operasyonları ile sınırlı olmayıp ürün geliştirme prosesleri, tedarik zinciri, depo yönetimi, satış ve lojistik süreçlerini de içermektedir. Ayrıca Hizmet, Bilişim ve Sağlık sektörleri uygulamalarını da yönlendirmektedir.
2001 yılından itibaren tekstil sektöründe yalın uygulamaların gerçekleştirilmesi için eğitim ve danışmanlık faaliyetlerinde yer almıştır. Bu alanda Yeşim Tekstil, APS Giyim, Savcan Tekstil, Safran Tekstil, Türkün Tekstil, Mega Tekstil, Polyteks, İntem Triko, Yol Giyim, Mert İlkem Tekstil, YKK gibi firmalar ile çalışmıştır.
Kartonsan A.Ş.’nin Geleceğe Odaklanan, Üstün Teknoloji ve Güçlü Üretim Kapasitesiyle Müşterilerine Değer Yaratan, Çevreci Ürünler Sunan Yalın Dönüşüm Yolculuğu
1971 Nazilli doğumlu olan Ümit Özkan İstanbul Teknik Üniversitesi, Endüstri Mühendisliği Bölümü’nden 1995 yılında mezun olmuştur.
İş hayatına 1997 yılında Çuhadaroğlu Kimya Sanayi A.Ş.’de Kalite Güvence Mühendisi olarak başlamış, daha sonra 1999-2001 yılları arasında Çuhadaroğlu Metal Sanayi A.Ş.’de Üretim Planlama Yöneticisi olarak görevine devam etmiş ve 2001 yılında Çuhadaroğlu firmasından ayrılmıştır.
2002 yılında Kartonsan A.Ş. ‘de Üretim Hizmetleri Müdürü olarak başladığı görevini, 2010-2014 yılları arasında Üretim Müdürlüğü görevi ile devam ettirirken eşzamanlı olarak Bilişim Sistemleri Müdürlüğünü de yürütmüştür. 2015 yılından bu yana Kartonsan A.Ş. Fabrika Müdürü olarak çalışmaya devam etmektedir.
Aynı zamanda, Dönkasan A.Ş’de Yönetim Kurulu Üyesi olarak da yer almaktadır.
Eczacıbaşı Yapı Gereçleri VitrA Seramik Sağlık Gereçleri Ürün ve Proses Geliştirme Süreçlerinde Yalın Yaklaşımlar
1976 yılında Isparta’da doğan Vedat Sarıgöl, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü mezunudur. Aynı üniversitede Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü’nde yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır.
Vedat Sarıgöl, lisans eğitimini bitirdiği 1999 yılında iş yaşamına Eczacıbaşı’nda Cad-Cam Uzman Yardımcısı olarak başlamış ardından Tasarım Uygulama Şefi ve Tasarım Uygulama Yöneticisi görevlerinde yer almıştır. 2011 yılından bu yana Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu’nun bir parçası olarak Bozüyük yerleşkesinde kurulan ve birçok ödül alarak en başarılılar sıralamasına giren VitrA İnovasyon Merkezi’nde Ürün Geliştirme Müdürü göreviyle Eczacıbaşı’nın yönetim iş ailesinde yer almaktadır.
Daima inovatif bakış açısıyla sahada ve ofiste çalışanlarla birlikte uygulamalı olarak TPM, Yalın düşünce, İnovasyon Kültürü, Tasarım Odaklı Düşünce yayılımı konularına katkıda bulunarak hem kendisini hem de ekibini geliştirmeye devam etmektedir.
Yalın Dönüşümde İnsan Gelişimi
İnsan, yani üst yönetiminden işçisine şirketin tüm çalışanları, yalın dönüşümün temelinde yer almaktadır. Sunumumuzda, 4 fabrikasında toplam 1350 çalışanı olan 67 yıllık köklü geçmişe sahip Erkunt Sanayi A.Ş.’de, 2015 yılında başladığımız yalın dönüşüm çalışmalarımızda, insan gelişimi ve yönetim sistemindeki gelişim hakkında tecrübelerimizi paylaşacağız.
1982 yılında Malatya’da doğan Veysel Durak, 2005 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. Bir yıl kadar Satış Mühendisliği yaptıktan sonra, 2008 yılında Erkunt Sanayi A.Ş.’de çalışmaya başladı. Son yılı Fabrika Müdürlüğü olmak üzere yedi yıllık üretim deneyiminin ardından, 5 yıldır Yalın Ofis ve Kalite Sistemleri Müdürü olarak görev yapmaktadır. 6Sigma Karakuşak ve B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı olan Durak, evli ve bir çocuk babasıdır.
Yalçın İpbüken 2002 Haziran ayında faaliyete geçen Yalın Enstitü Derneği’nin (www.lean.org.tr) Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı’dır. Yalın Enstitü, Dünya çapında faaliyet gösteren, 250 danışman/eğitmene sahip Yalın Global Network’un en büyük, en etkin ilk 5 üyesinden birisidir (leanglobal.org / planet-lean.com ).
Yalın Enstitü’nün varlık gerekçesi; Endüstriyel, Hizmet ve Ticari kuruluşlar başta olmak üzere Kamusal ve Sosyal amaçlı, her ölçekteki kuruluşa misyon, vizyon ve hedeflerini gerçekleştirmeleri yolunda, tüm paydaşlarını memnun edecek sonuçlar getirmek için birlikte görerek, yaparak öğrenmek metoduyla yol göstermek için kapsamlı ve benzersiz hizmetler (danışmanlık, eğitim, yayın) ile yardımcı olmaktır.
2001-2002 yıllarında Dünya Bankası tarafından desteklenen, Bureau of Educational and Cultural Affairs of the U.S. State Department tarafından sponsorluğu yapılan, SECI (Southeast European Cooperative Initiative) bölgesi ülkelerinde ticaret ve nakliye sorunlarını çözmeyi hedefleyen, Trade and Transport Facilitation in Southeast Europe projesi kapsamında hazırlanan ‘Training Facilitation Component’ çalışmasının Koordinatörlüğünü yürütmüştür. Bu proje, Dünya Bankası tarafından örnek çalışma olarak belirlenmiştir.
2000 yılı Aralık ayına kadar Kofisa Trading Co. Ortadoğu Temsilciliği, Koç Holding Başkana Yardımcı (Otomotiv), Koç Holding Koordinatör (Organizasyon ve Metot) görevlerinde bulunmuş, iş yaşamının son 3 yılında da i.d.e.a. İnceleme, Danışmanlık, Eğitim ve Araştırma Merkezi A.Ş.’nin Genel Müdürlüğü’nü yapmıştır. Aynı şirketten 2000 yılı sonunda emekli olmuştur.
İş hayatına The Tumpane Company’de Personel ve İdari İşler Şefi olarak başlayan (1964-1970) Yalçın İpbüken’in Koç Grubu ile tanışması 1970 yılında Personel Müdürü olarak başladığı TOFAŞ Türk Otomobil Fabrikası’nda olmuştur (1970-1982). Türk Otomobil Endüstrisinin oluştuğu yıllarda görev üstlenmiştir. Tüm meslek hayatı Türk Sanayisinin içinde geçmiştir. Yalçın İpbüken, gençliğinde Galatasaray’da basketbol oynamış (1953-1960), Genç Milli olmuş, TOFAŞ SAS kulübünü kurmuş ve Başkanlık yapmış (1974-1982), Türkiye Güreş Federasyonu Başkanlığı (1987-1988) ve Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Yönetim Kurulu Üyeliği (2001-2009) yapmıştır. Sporun her seviyesinde görev almıştır.
1940 yılında doğan Yalçın İpbüken, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunudur. Evli, 2 çocuk, 4 torun sahibidir. İngilizce ve İtalyanca dillerini bilmektedir.
Aktif katılımcı limiti dolmuştur. Gözlemci olarak katılabilirsiniz.
Bu Oturum Tamamen Dolmuştur.